in

1 éves lett a szarvasi Újváros Bisztró

A szarvasi Újváros Bisztró.
A szarvasi Újváros Bisztró.

Az Újváros Bisztró az első születésnapján egy rangos elismerést ünnepelhetett, ugyanis bekerült Magyarország 100 legjobb étterme közé, amivel Szarvas város is egyben felkerült az ország gasztro térképére. A Dining Guide az ország legelismertebb étteremkalauza, melybe az ítészek 2005 óta minden évben kiválasztják az ország top 100 legjobb éttermét. A listán idén olyan nagy nevű éttermek szerepelnek, mint a Michelin csillagos Platán Gourmet, Stand, Salt, Rumor by Rácz Jenő, Babel Budapest, 42 Restaurant, a Costes éttermek, Essencia Restaurant, Borkonyha, a különleges Onyx Műhely, Anyukám Mondta, Kistücsök, Déryné Bistro, Nobu, Féix, és a Twentysix, hogy csak egy párat említsünk.

Az Újváros Bisztró megnyitásának első évében egyből a Dining Guide Top100 listájának 57. helyére ugrott. A pontozás során elért 84 pontszámával „az étterem nemzetközi összehasonlításban is kiváló, magas színvonalú és minőségű, konyháját egyediség és egyedülálló kreativitás jellemzi” kategóriába került. Ezzel együtt a Dining Guide az Újváros Bisztrót besorolta a legjobb 25 vidéki étterem közé is.

A Dining Guide díjat számos elismerés előzte meg, az Újváros Bisztró nyitásának első hetében a Magyar Nemzet máris az országos élvonalba sorolta a helyet, Vajda Pierre kulináris célpontként hivatkozott a fine bisztróra, a GastroGuide világszínvonalú étteremként említette meg, a Gourmet Riporter pedig a Michelin ítészeinek figyelmébe ajánlotta az éttermet. Az index.hu oldalán az 5+2 vidéki étterem listájába sorolták amiért utazni is érdemes, majd a Borsmenta az utóbbi idők egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb és legígéretesebb vendéglátóhelyeként hivatkozott rá, a hiradó.hu hírportál a vidéki gasztronómia következő nagy reménységeként írt róla, és a Nosalty már egyértelműen kijelentette, hogy az Újváros Bisztróval Szarvas felkerült az országos gasztro térképre.

Szin Csaba tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy „Az Újváros Bisztró nem csak egy elnevezés, hanem egy koncepció része az épület alapjainak lefektetésétől kezdve a hely stílusának a kiválasztásán át a gasztronómiáig.”, testvére, Bence legfőbb motivációjának azt jelölte meg, hogy „hozzájáruljunk szülővárosunk fejlődéséhez, hogy megoszthassuk a gasztronómiai csodákat, amelyekkel kalandjaink során találkoztunk, és hogy a vendégeink azt érezzék, többé válnak az Újváros Bisztró látogatásával”. Pitz Zoltán vezető séf pedig az éttermet a következőképpen jellemezte: „Érthető, egyszerű, jó és friss alapanyagokból dolgozó bisztrókonyha. Ez az én kedvenc stílusom. Ez a laza bisztró a szívem csücske, egy olyan hely, ahova, ha a szüleim ülnek be, ők is élményt kapnak, nem feszengést.”

A bisztró nem mindennapi belsőépítészete mellett, a jól értelmezhető étel és italkínálatával, a laza felszolgálással otthonos környezetet biztosít mind a helyi mind pedig a vidékről ide látogatóknak. És valóban, jönnek is a gasztro szerelmesei az egész országból, hogy kipróbálják a Holt-Körös partján elterülő hi-tech épületben levő étterem Várvizi Péter kreatív séf és Piltz Zoltán vezető séf által kreált ételeit. Az étterem árszínvonala is egészen elfogadható, egy reggeli 2.450 Ft-ba kerül, egy átlagos főétel 4.000 és 7.000 Ft között mozog, amikhez pohárral tudunk megkóstolni kifejezetten az ételekhez párosított borokat hazánk kiemelkedő pincészeteinek kínálatából. A kávé kínálat is megér egy kitérőt, ugyanis egészen egyedülálló módon, itt meg lehet kóstolni a folyamatosan változó kínálatból egy olasz csúcspörkölő kávéját, valamint egy hazai és egy nemzetközi csúcspörkölő kávé tételeit is.

Egy éves lett a szarvasi Újváros Bisztró.
Egy éves lett a szarvasi Újváros Bisztró.

Ezek után érthető, hogy a bisztró büszkén ünnepelte első születésnapját, melynek alkalmából közel egy héten keresztül számos ajándékkal és programmal készültek a vendégeik számára. A teraszon három különböző kinti ital pult állt rendelkezésre, ahol kellemes zene mellett különleges borokat és koktélokat kínáltak a vendégeknek. A minőségi hazai borokról, a jól ismert Bortársaság, míg a nemzetközi bor és habzó tételek kínálatáról, a Culinaris gondoskodott. Az esemény napjára készült egyedi koktélkínálatot a hely bartendere készítette, mely az ízek mellett a látványban is külön egy új élményt nyújtott. Személyes kedvencünk a Midori Melody névre hallgató különlegesség volt, mely egy gin alappal készült ital, amiben érezhető volt még a licsi, maracuja, szőlő, uborka és végül a friss koriander együttes összeállása.

A festői kilátást nyújtó teraszon a napnyugtával úgy érezhettük, mintha nem is Szarvason lennénk. A hely színvonala, a felejthetetlen ízek, a hatalmas nyüzsgés és a leírhatatlan környezet egy egészen új érzést nyújtott. Ez lehet az a bizonyos Újváros Bisztró életérzés, amiről mostanában gyakran hallhatunk.

(X)

Megérkezett a Szarvasi FC 1905 bajnokságot nyert ünneplő ificsapata megérkezett Galát Pál edzőt éltetni.

A meglepetések fordulója volt

Petőfi Sándor nyomában