in ,

Roma kulturális nap a Fő tériben

Romanap a Fő tériben.
Romanap a Fő tériben. (Fotó: Török Brigitta)

2023. június 2-án pénteken megtelt az iskola Díszterme. Ezen a napon tartottuk iskolánkban a Nemzetközi Roma napot, melyre tanulóink lelkesen készültek versekkel, dalokkal. Az idei évben is feldolgoztak egy cigány népmesét, Káló, a cigánylegény címmel. A rendezvényre meghívott vendégek is érkeztek, többek között Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Langerné Victor Katalin a köztársasági elnökasszony elnöki tanácsadója, valamint az ország több pontjáról civil szervezetek és egyesületek elnökei és képviselői. Iskolánkat megtisztelte Babák Mihály Szarvas város polgármestere, Romhányi Tiborné Szarvas város roma nemzetiségi önkormányzatának elnöke. Pisont András elmondta, mennyire fontos a roma hagyományok ápolása, a roma kultúra megőrzése, az olyan intézmények fenntartása, mint a Fő téri Általános Iskola. Az ilyen iskolában a pedagógusok is partnerek a kultúránk megismertetésében magyar nyelvű roma oktatás folyik. Megköszönte a lehetőséget, hogy együtt nézhették végig a gyerekek fellépését, ami a romák közösségét építi a nem romák közösségével.

Elsőként a „Zöld az erdő” című európai cigány himnuszt hallhattuk Rostás Zsolt 5. a és Farkas Martin 7. a osztályos tanuló előadásában. Ezután a köszöntők következtek, Rejtő Csaba, iskolánk igazgatója, a rendezvény házigazdája köszöntötte a megjelent vendégeket.

Ezt követően szót kapott Sztojka Attila, Babák Mihály, Romhányi Tiborné.

A gyerekek már türelmetlenül várták, hogy bemutathassák műsorukat. A két műsorvezető Czinkoczki Nikol és Varga Angelina 6. a osztályos tanulók voltak. Nagy Fernandó 3. a osztályos tanuló bemutatta a cigányság történetét. „Gelem, gelem”  szólt újra a himnusz cigány nyelven Rostás Zsolt 5.a és Farkas Martin 7.a osztályos tanuló közvetítésében. Martin egy verset is elszavalt Patai Irén: Értse, akinek értenie kell címmel. Bankó Ketrin Sanel, Bankó Amira, Bankó Armandó, Nagy Lionel 4., Farkas Martin 7., Kalocsai Katalin és Balogh Laura 8. osztályos tanulók bemutatták a cigánytánc szépségeit.

Nagy József 4. a osztályos kisdiák Choli Daróczi József : Óda című verset adta elő.

Az énekkar Petőfi Sándorra emlékezve a „Ha az Isten …” megzenésített verset énekelt el.

Az intézmény már több éve dolgoz fel cigány népmeséket az alsós pedagógusok segítségével. Jónás Jánosné Kriszti néni szakmailag nyújt segítséget a mese feldolgozásában.

Első ilyen volt a Betyár volt-e Cigány Jóska?, ezt követte Doja, a cigánytündér, majd a Cigányasszony meg az ördög című cigány népmesék. Idén a Káló, a cigánylegény című műre esett a választás. Káló a folyóparton virágok közt hever álmodozva, ábrándozva. Beleszeret a vízibirodalom csábító királynőjébe, s érte mindenféle kalandba keveredik. Drinkárta, a hínárhajú boszorkány segítségével végül felébred, s igazi szerelmével, az almaarcú Gilzével él majd boldogan.

A műsorra felkészítő kollégák: Nagy Gáborné, Zakar Erika, Jónás Jánosné, Petőné Babinszky Ágnes,

Technika segítség: Fodor Mariann, Gömöri Anikó, Török Brigitta, Hegedűs István és Bontovics Ferenc.

A délután folyamán a technika teremben nagy sürgés-forgás volt. A megjelent civil szervezetek és egyesületek képviseletében nagy szorgalommal és szeretettel készítették a gyerekeknek a palacsintát, amit a rendezvény végén el is fogyaszthattak.

Köszönjük a program szervezőjének, Pisont Andrásnak a lehetőséget, hogy iskolánk is bemutathatta tanulóink színvonalas műsorát.

Török Brigitta

Az ugrálóvár folyamatosan telt házzal üzemelt.

Önfeledt szórakozás a szentandrási gyereknapon

Székely Csanádnak nem volt egyszerű feladata, Virág Imre vigyázott rá, plusz érkezik Bozsó László.

Lezárult a megye kettes bajnokság is