in ,

Ismét csoda a színpadon

Fotó: Babák Zoltán

Július utolsó és augusztus első napja a cirkuszművészeté a Szarvasi Vízi Színház színpadán. Mint mindig, ezúttal is számos újdonságot láthattunk. Már fél órával a próba kezdete előtt szinte teljesen megtelt a nézőtér. A kulisszák mögé pillantás sok nézőt vonzott.

A Fővárosi Nagycirkusz A sztyeppe illata című produkcióját hozta el Fekete Péter Jászai Mari-díjas alkotóművész, a FNC főigazgatója rendezésében. A főigazgató elmondta, nem a teljes műsort láthatjuk, mert a technikai feltételek nem minden számot tesznek lehetővé, de helyette hoztak más produkciót.

Itt volt Szarvason a Duo Korotin hand to hand számmal Kazahsztánból, a Nomade – Les Etolies de Mongolie kaucsukprodukcióval Mongóliából, Samir Abbasov kristály egyensúlyozást mutatott meg Azerbajdzsánból. Virtuóz zsonglőröket is láthattunk Kazahsztánból. Ismét itt volt a Duo Fossett hangaperzs produkcióval – ez egy levegőszám, akik Magyarországot és Nagy-Britanniát képviselik.

A magyar artistaművészek közül fellépett Buti Gordon és Kassai Benjamin kínai rúd számmal, Buti Olivér és Jagudits András deszkán, Usakova Anna dróton bűvölték el a közönséget. Nagyhegyi Sára különleges produkciója a hajlógás, Csánk Panna – cyr, azaz a hatalmas karikán mutatott be produkciót.

Ukrán artistanövendékek is színesítették a palettát, akik produkciók mellett a tánckart is alkották. A Fővárosi Nagycirkusz Balettkarának vezetője és koreográfusa Fejes Kitty.

Szarvason köszönthettük ismét Maka Gyulát, a mesélőt, vagyis konferansziét. Pápai Kíra egy gyönyörű fehér lovon is dalra fakadt. A ló életében először hétfőn szerepelt színpadon, tudtuk meg a rendezőtől. A FNC zenekarát Szakál László vezette.

Az előadást Fekete Péter rendezte, akinek a munkáját nézni mindig élményt jelent. Mennyire pontosan, precízen rendez, mennyire ügyel a biztonságra, a fényre, amely meg kell, hogy világítsa az artistát, de a szemébe nem világíthat. A fény tervezője, irányítója Szimeiszter Balázs, világosító Pánczél Gergő.

Péter tudatosan, lelkesedéssel irányít, ismételtet produkciót, a fellépők kivonulását a színpadról, vagy a szerek fel- és leszerelését, közben kulisszatitkokat árul el a közösségnek. A próbát azért is érdemes megnézni, hogy másnap csak hátra dőlve csodálhassuk a mutatványokat, amikor már szép ruhákban, pontosan, precízen zajlik az előadás. A cirkuszművészetben nagy szerepe van a háttérben dolgozóknak is, mert az ő segítségük nélkül nem működne a produkció. A porondmester Varga László, a porondosok: Babicz Mihály, Nagy Máté, Szabó Lajos Attila, Csürke Ádám, Babicz János, Dóczy Dániel, Végh Sándor, Kovács Attila.

A hétfői próbának volt egy különleges eseménye a szünetben, amiről a rendező, Fekete Péter nem tudott. A fiatal artisták a színpadon testükkel formáltak 60-as számot. Az ok, Fekete Péter pár nap múlva, augusztus 6-án lesz hatvanéves. Seregi Zoltán, Babák Mihály, Csasztvan András, Dósa Zsuzsa és dr. Borsós Beáta lepték meg a színpadon tortával, tűzijátékkal, ajándékokkal megrakodva a meglepett ünnepeltet. Városunk vezetője gondoskodott ajándékról Seregi Zoltánnak is, aki nemrégen, június 7-én töltötte be a hetvenedik életévét. A rövid, de megható ünneplés után Fekete Péter számára hátra volt még a második felvonás próbája, ami majdnem éjfélkor ért véget, de addig már nagyon kevés néző tartott ki.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Dr. Kiss Imre plébános búcsúzik a csabacsűdi testülettől 2023. július 27-én.

Elbúcsúzott dr. Kiss Imre plébános a csabacsűdi testülettől

Szuperhősök