in ,

Szuperhősök

A Szlovák Általános Iskolában működik egy olyan szakkör, ahol tanulóink megtanulhatják az elsősegély nyújtás alapjait, a csecsemő- és kisdedgondozás fontosabb lépéseit és a katasztrófavédelmen belül a helyzetfelismerést és a legszükségesebb teendőket.

A gyerekek nagy lelkesedéssel járnak és várják a heti rendszerességgel zajló foglalkozásokat. Megszerzett tudásukat minden évben versenyeken is megmérhetik, ahol mindig nagyon szép eredményeket érnek el. Így történt ez ebben a tanévben is.

2023. május 18-án a 27. Országos csecsemő- és kisdedgondozó verseny vármegyei döntőjébe jutottak be tanulóink. A békéscsabai versenyen nagy volt az izgalom. Mindenki igyekezett koncentrálni a helyzetfelismerésnél, megfelelően reagálni, a tanult ismereteket alkalmazni. Az összehangolt, szervezett munkának meglett az eredménye. Nagy volt az öröm, amikor kihirdették a győztes csapatot és azok mi voltunk: a ,,Dajkálók” csapat. Tagjai: Oszroluczki Bojána, Viszkok Boróka, Harsányi Botond. Ez azt jelenti, hogy megyünk 3 napra Nyíregyházára, ahol az országos döntő helyszíne lesz. Ott is szeretnénk szép eredményt elérni, ezért addig is sokat gyakorolunk, mélyítjük tudásunkat. A feladatok közül az élethű csecsemővel való foglalkozás a kedvenc.

Ezen versenyen a Vöröskeresztes ismeretekből legjobban teljesítő csapat díját is sikerült megszereznünk.

Nem sok időnk maradt a pihenésre, pár nap múlva 2023. június 1-én volt a felmenő rendszerű, 51. Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei fordulója Békéscsabán, ahová szintén iskolánk csapata jutott be. A verseny helyszínére érkezve nagy izgatottság volt érezhető a gyerekeknél, de ugyanakkor bátorság is, hiszen nincs mitől félniük, hosszú kitartó munkával készültünk, amit nagy akaraterő és határozottság kísért. A verseny állomásain különböző összetett, valós helyzeteket imitáló, gyakorlati feladatok voltak: sérülteket, bajbajutottakat kellett ellátni, akiknek valóságosnak látszó sérülések voltak, panaszos hangokat adtak ki. A teljesen igazinak tűnő szituációkat a gyerekek igyekeztek minél jobban megoldani. Ezután következett egy kis pihenő, amikor a diákok rohantak Ildikó nénihez, elújságolták a tapasztalataikat és közösen próbáltuk megbeszélni mi volt jó és miben hibáztak. Jött az eredményhirdetés, nagyon szerettünk volna nyerni. És sikerült!!

A ,,Mentésre készek” csapatunk – amelynek tagjai: Hipszki Liza, Osztroluczki Bojána, Viszkok Boróka, Misúr Marcell, Harsányi Botond – első helyezést érve el továbbjutott az országos döntőbe, ami szeptemberben lesz Szolnokon. Kihirdették a legjobb katasztrófavédelmi ismerettel rendelkező csapatot is, ebben is mi voltunk a legjobbak! Majd következett a vöröskeresztes ismeretek eredményhirdetése – ekkor már azt mondtuk: ,,ezt is akarjuk” – és sikerült, ebben is elsők lettünk! „Szuperhőseink” mindent megnyertek, amit csak szerettek volna. Nagyon büszke voltam tanítványaimra, és az igazán szorgalmas, kitartó, lelkes munkájuk eredményére.

Tanulóink duplán szuperhősök: nemcsak mert ilyen szép eredményt értek el, hanem legfőképp azért, mert olyan, mindennapi életben használható tudást birtokolnak, mellyel baj esetén segíteni tudnak családtagjaiknak, embertársaiknak. Megtanulták, hogy az életben lehetnek nehéz pillanatok, amikor bárki segítségre szorulhat, és akkor ők a megszerzett ismereteikkel minden bizonnyal helyt fognak tudni állni.

Bízunk benne, hogy tanulóink mindig az élet napos oldalát tapasztalják majd és csak szép emlékek maradnak számukra a versenyek és a szakkörben eltöltött évek. Az itt tanult ismeretek hozzájárulnak a későbbi jogosítvány megszerzéséhez, a szülői feladatok megfelelő betöltéséhez és nem utolsó sorban egy jó közösséget jelentettek számukra, ahová bármikor visszatérhetnek. Többüknek elérhető lehetőséget kínáltunk a pályaválasztáshoz, sok elballagott diákunkat ez a szakkör vezetett középiskolájuk, későbbi szakmájuk megválasztásához.

Köszönjük segítőink munkáját, akik évek óta támogatják tanulóink felkészítését:
– a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium vezetésének és dolgozóinak
– Pljesovszki Ágnesnek, a MVK BMSZ szarvasi területi szervezeti vezetőjének
– Kantiné Szin Mária védőnőnek
– a szarvasi mentőállomás vezetésének, dolgozóinak, többek között Misúr Csabának
– a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetőjének, Bíró Zoltánnak és munkatársainak

Sztrepkáné Tóth Ildikó, felkészítő pedagógus

Ismét csoda a színpadon

Venásch György Emlékverseny hetedik alkalommal