in ,

Vitaminnap tizenötödször, falunap tizenhetedszer

A 15. Vitaminnap megnyitója 2023. augusztus 12-én.
A 15. Vitaminnap megnyitója 2023. augusztus 12-én. (Fotó: Babák Zoltán)

Szombaton rendezték meg a XV. Sport- és Vitamin-napot Békésszentandráson a Bencsik Mihály Sporttelepen.

Miután a járvány két évében rendezett családi napok nem kerültek be a számozott Vitaminnapok sorába, a 15 inkább 17, hangsúlyozta Sinka Imre polgármester a megnyitón. Ezen idő alatt nagyon nagy fejlődésen ment át a rendezvény, egy kicsit falunappá is vált, fogalmazott a település első embere. Örömmel konstatálta, hogy a sport ismét egyre erőteljesebben részt vesz ezen a napon. Volt tizenegyes rúgó verseny, akadályfutás, illetve öregfiúk labdarúgó mérkőzés is.

A megnyitó ugyan délben volt, a Szabó Imre Főzőverseny már kora reggel kezdetét vette. A zsűri tagja volt Farkas Borbála, Szabó Imre özvegye, Ferenczi István, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend szakács szekciójának Venesz- és életműdíjas vezetője, Fekete Antal, a lovagrend igazgatási főkancellárja és hazai pályáról Simkó József, a lovagrend sör tagozatának tagja.

Ferenczi István legelőször rövid csendet két Szabó Imre emlékére, akit nagyon nagy szakácsnak nevezett.

“A sóval ne csínján bánjanak, hanem pontosan!”, hangzott ezt követően tanácsa a főzőcsapatoknak. Ne higgyék el azt, amit a médiából hallanak, hogy a só nem egészséges; a túlzott sófogyasztás nem egészséges. Az ételbe ami kell ahhoz, hogy jó ízű legyen, azt legyenek szívesek beletenni, kérte a bográcsok mellett állókat.

III. Szabó Imre Főzőversenyről a Vándorkupa őrzési jogát a Békésszentandrási Hunyadi Mátyás Kajak-Kenu és Szabadidő Sport Klub érdemelte ki marhalábszár pörköltjével, amihez nokedlit tálaltak.

Farkas Borbála különdíját a Valami grillezett húsai joghurtos cukkini salátával nyerték.
 
A pörkölt kategória dobogósai sorrendben: Péterfy Árpád kakaspörköltje, az I. helyezett csapat (<– ez a nevük) marhapörköltje, a Békésszentandrási Településüzemeltetési Intézmény birkapörköltje.
 
Egyéb kategóriában a sorrend a következőképpen alakult: Békésszentandrási Gazdabolt bolognaija házitésztával, a II. helyezett csapat (<– ez a nevük) csülkös babja, Góg János és fia tárkonyos marharagu levese.
 
 Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját a Kertbarát Kör friss nyers zöldség- és gyümölcssalátái érdemelték.
 
Péterfy Árpád különdíját a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületének Békésszentandrási Csoportja vihette haza húsos körömpörköltjéért.

A Hunyadi-Mezőmegyer mérkőzés teljes első félidejét kitöltötte a tombola. Vitéz Sinka Brigitta ismét lehetőséget adott a vállalkozó kedvűeknek a vele való megmérkőzésre. Volt terep-akadályfutás, 11-es rúgó verseny, Gazsó Norbi emlékére ismét megmérkőzött a szentandrási öregfiúk és a Kapor csapata. A mérkőzést az öregfiúk húzták be 5-2-re.

A szórakozásról a nap folyamán a Turcsányi-Felföldi Duó, a Sógorok, tánc- és sportegyesületek, valamint a Szentandrási Dalkör gondoskodott. A napot a Gazember zenekar, tűzijáték és DJ Leslie zárta.

Nem túl izgalmas mérkőzésen hozta a kötelezőt a Szarvasi FC 1905

Kécskei Imre énekes, mögötte dr. Hudák János és Máté Endre a STOP Band 2023. augusztus 6-i koncertjén.

A STOP Band koncertje a Vízi Színházban