in

A Szarvasi Rezesbanda a Barót napokon

A Szarvasi Rezesbanda újjáalakulása óta több városi és vidéki fellépésen vett részt, de biztos vagyok benne, hogy mind közül a legemlékezetesebb a 2023. augusztus 4-7 között eltöltött erdélyi kirándulás volt. Szarvas város testvértelepülésén, Baróton tölthettünk 4 napot, ahol zenekarunk a Barót napok rendezvény keretében több alkalommal is fellépett.

Ez év januárjában vetődött fel az az ötlet, hogy zenekarunk szélesebb körben, akár külföldön is bemutathatná repertoárját. A 2021-es újra alakulásunkkor a csapatunk több új taggal is bővült. Egyik zenekari tagunk baróti születésű, az ő kezdeményezésére és az ő szervezésének köszönhetően meghívást kaptunk ebbe a páratlan szépségű erdővidéki kisvárosba. A zenekar nagy örömmel fogadta ezt a meghívást és lelkesen készült erre az alkalomra.

Végre elérkezett augusztus 4. és a csapat útnak indult.

Nekünk, alföldi embereknek mindig páratlan élményt nyújt a dombok, hegyek látványa, mely feledtette velünk a hosszú, fáradságos utazást. Közülünk többen jártak már Erdélyben, de a táj festői szépsége újra és újra magával ragad. A négy nap alatt rendkívül szívélyes fogadtatásban és vendéglátásban volt részünk. Vendéglátóink mindent megtettek azért, hogy minden a kényelmünket szolgálja. Az újjáalakulásunk óta ez az első közös utazásunk, mely számunkra is új élményeket tartogatott, összekovácsolta a csapatot. Ezt még tetőzte az a vendégszeretet, szeretetteljes fogadtatás, figyelmesség és ellátás, amiben részesültünk.

Nagy megtiszteltetésnek éreztük, hogy a rendezvény első napján, az ünnepélyes megnyitó után mutathattuk be ünnepi műsorunkat. Bár az erős szél kissé megnehezítette a fúvós hangszerek megszólalását, a zenekar egy közel egy órás, színvonalas műsorral örvendeztette meg a közönséget. Műsorunkban történelmi indulók, táncdallamok, keringők, polkák csendültek fel. Fellépésünk után jóleső érzés volt hallani Barót város polgármesterének és a hallgatóság elismerő szavait is.

Vasárnap délelőtt mi is résztvevői voltunk az ökumenikus istentiszteletnek. Különleges élmény volt számunkra, hogy egy istentisztelet részeseiként, fúvós hangszereken adhattunk elő több egyházi éneket is, ugyanis a fúvószenekar életében ilyenre eddig még nem került sor.

A fellépéseken kívül esténként hajnalig tartó örömzenéléssel szórakoztattuk az érdeklődőket és magunkat, hiszen a zenekar a zeneműveken kívül szívesen játszik népdal- és nótacsokrokat, résztvevője szüreti mulatságoknak, lakodalmas meneteknek.

Az utunk során megtekintettük a környező városok nevezetességeit, láthattuk, hogy ezen a vidéken még elevenen élnek a népi mesterségek, a népi kultúra. Maradandó élmény volt számunkra a szomszéd település kovácsműhelyébe való látogatás.

Bátran állíthatom, hogy az erdélyi utazásunk minden perce jó hangulatban telt. Ezúton szeretnénk megköszönni Kónya Kálmán zenésztársunknak, hogy lehetőséget teremtett erre az útra, Demeter Zoltánnak, aki koordinálta a zenekarunkat és Barót város polgármesterének, Benedek Huszár Jánosnak a baráti fogadtatást.

S.CS.

Magyarország 2023-as tortája és cukormentes tortája.

Szarvason is megkóstolható az idei ország tortája, a Spicces füge respektus

Dr. Lipcsei Imre részére a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Novák Katalin köztársasági elnök.

Dr. Lipcsei Imre részére a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Novák Katalin