in , ,

Szarvason is megkóstolható az idei ország tortája, a Spicces füge respektus

Magyarország 2023-as tortája és cukormentes tortája.
Magyarország 2023-as tortája és cukormentes tortája. (Fotó: Babák Zoltán)

A Magyar Cukrász Ipartestület minden év elején meghirdeti az ország tortájának, illetve cukormentes tortájának elkészítésére szóló versenyt. Az elsőre harminc körüli sütiálom érkezik, míg utóbbira az idén 16 pályamunkát bocsátottak zsűrizésre.

Az idei a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy “egy Hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból – újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, magyar gyógynövények – minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál”, áll a cukrász ipartestület oldalán.

Az ország 2023-as tortája, a Spicces füge respektus Lakatos Pál szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászdájából került ki, míg a Kikelet elnevezésű cukormentes változatot a makói Papp Cukrászdából Lawal-Papp Zsófia alkotta meg.

Urbán Ildikó minden évben elkészíti mindkettőt, így mától meg lehet azokat kóstolni az Ildikó Cukrászdában. Így tett az idén is. Az ország tortájáról elmondta, hogy az alapot jelentő három vékony tésztaréteg közé két kakaóbabtöretet is tartalmazó grillázsréteg került. Ez a dió mellett finom, roppanós textúrát ad, árulta el. A fügekompótból és meggyből készített zselérétegben 5 puttonyos tokaji aszú található, aminek az alkoholtartalma a készítés folyamán elpárolog, így gyerekek is fogyaszthatják.

És itt most kénytelenek vagyunk a cukrász ipartestület leírását idézni: “az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg”. Ha ezen leírás alapján nem is fut össze a szánkban a nyál, megéri kíváncsinak lenni, és az ízlelésünkkel lefordíttatni a saját nyelvünkre. Így tettünk ezzel mi is, tanúsíthatjuk, sokkal finomabb, mint azt a szakmai anyagból sejteni lehet.

A Magyarország cukormentes tortája címért 16 pályaművet neveztek. Ezek közül 6 jutott be a döntőbe, amit a makói Papp Cukrászda és Lawal-Papp Zsófi Kikelet tortája érdemelt végül ki. A Kikelet nemcsak cukor-, hanem gluténmentes, fekete teával, áfonyával, citrommal ízesített fehér csokis süti.

Ildikóék több száz szelettel készülnek a 2023-as ízek után érdeklődőknek, de a környékbeli cukrászdákba is szállítanak, így Cserkeszőlőbe a Gyöngyszem Cukrászdába, az orosházi Szoki Cukrászdába, illetve a békéscsabai One Caféban is meg lehet megkóstolni az idei győztes kreációkat made by Ildikó.

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Bíró Gyula

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült a Gyakorlóintézmény igazgatója

A Szarvasi Rezesbanda a Barót napokon