in ,

Felnőtt az alkotótábor

Fotó: Tatai László

– Felnőttünk – mondta nem kis büszkeséggel a hangjában Terhesné Szekera Ilona a „Művészetek nyári tábora” munkáiból rendezett kiállítás megnyitóján, augusztus 26-án, szombaton délután a Ruzicskay Alkotóházban. Aztán kibontotta a tőmondatot, elmondva, hogy idén 18. alkalommal rendezték meg az alkotótábort és az ott készült művekből a kiállítást. Azt is megtudhattuk bevezetőjéből, hogy most „csak” húsz résztvevője volt a tábornak, amit azért nem bántak, mert így meghittebb, barátibb, családiasabb volt az együttlét. Zömében szarvasiak voltak, de érkeztek Szentandrásról, Kondorosról, Gyomaendrődről, Mezőtúrról, Tiszaföldvárról, Budapestről és volt egy alkotó Szlovákiából is. A tábor- és művészeti-vezető szokás szerint Korbely István festőművész volt, s volt vendégművész is, a kecskeméti Zigler Németh Ferenc, aki bemutatót tartott olajfestésből. A táborozó művészek leginkább a szabadfestésben gyakorolhatták magukat, de volt tematikus rajzolás, valamint portré és modellfestés is. A táborban készült művek közül ötvenhatot tudtak a Ruzicskay Alkotóház kiállítótermében a falakra elhelyezni, bár ennél több készült, a hely csak ennyit engedett meg.

Szokásos módon a megnyitón a társművészetek képviselői is felléptek, ezúttal Kozák Éva hegedűtanár teremtett nagyszerű hangulatot Sosztakovics keringőjével és a Carmen legismertebb melódiáival.

A tábor értékelését nagyon röviden ejtette meg Korbely István, mondván, ő minden évben látja a fejlődést és mindenkinek, aki netán kételkedik, azt szokta mondani: vegyék elő az első itt készített képüket, s hasonlítsák össze a mostanival. Bemutatta név szerint is a táborozó-alkotó-kiállítókat, hogy a közönség tapssal köszönthesse őket: dr. Bíró Anna Évát, Balogh Ibolyát, Demeterné Vacsi Máriát, Demjénné Kiss Terézt, Dobos Lászlónét, Erika Fajnorovát, Hegedűs Zoltánnét, Herter Mariannát, Kis Gabriellát, Korbely Katalint, Kovács Zsuzsát, Kutas Dórát, Mravik Máriát, dr. Nagy Éva Annát, Nagy Sándort, Némethné Lékai Anikót, Novák Sárát, Pekári Papp Gizellát, Terhesné Szekera Ilonát, Török Brigittát, Uhrin Erzsébetet, Vass Anitát, Zvadáné Mrsan Máriát.

A város nevében felszólaló Molnár Etele alpolgármester meg is jegyezte, hogy idén a hölgyek voltak túlnyomó többségben, egyébként pedig köszönte, hogy eljöttek Szarvasra, s kérte, hogy jöjjenek jövőre is.

Az irodalom Demeterné Vacsi Mária szavalatával volt jelen, ami persze kapcsolódott a festészethez, hiszen Kulimár Jánosnak „A festő dala” c. versét hallhattuk. Ezt követően ismét Kozák Éva hegedűjátéka repített meseországba, ugyanis a Mazsola és Tádé mesefilm főcímdalát hallhattuk, azaz Gossec Gavotte-ját.

Az utolsó szavak a köszönet szavai voltak, Korbely István virággal köszönte meg Kozák Éva és D. Vacsi Mária közreműködését, Zvadáné Mrsan Máriának a szervezés áldozatos munkáját és Terhesné Szekera Ilonának a közreműködést. Az alkotóknak a munkát a közönségnek pedig az érdeklődést. Nem utolsó Sorban Roszik Zoltán igazgatónak a segítséget, hiszen a kezdetek óta a Ruzicskay Alkotóház a színehelye nem csak a tábornak és a kiállításnak, hanem a Ruzicskay Alkotókör összejöveteleinek is.

Tatai László

Ezüstöt hozott a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta férfi kajak négyes Duisburgból.

Világbajnoki ezüst és fontos olimpiai kvóták – Kuli István és Bodonyi Dóra

Kiss Gábor az 54. percben szerezte meg a a csűdiek második gólját.

A Csabacsűd elvette a tálcán nyújtott 3 pontot