in ,

Csikós György emléke előtt tisztelegtek a szentandrási kajakosok

Csikós Gyuri bácsi házához eveztek a szentandrási kajakosok, ahol Éva néni várta őket.
Csikós Gyuri bácsi házához eveztek a szentandrási kajakosok, ahol Éva néni várta őket. (Fotó: Babák Zoltán)

Öt évvel ezelőtt a 90. születésnapján a vízről köszöntötték Csikós Györgyöt a szentandrási kajakosok. Ebben a formájában sajnos hagyományt nem sikerült teremteni, mert Gyuri bácsi néhány hónap múlva a legfelsőbb osztályba igazolt, hogy ott az örökké tükörsima vízen evezhessen.

A kajakosok nem engedték el az evezősportot a településen meghonosító Gyuri bácsi emlékének az ápolását. Évről évre hajóba ülnek, hogy a Sinka Józsefről elnevezett víziteleptől a Csikós-házig evezzenek, majd fussanak egy Gonda-kört.

Csikós György ma lenne 95 éves.

Így történt ez az idén is. Fiatalok és szeniorok ültek kenukba, hogy tiszteletüket tegyék a kajak-kenu sport doyenje előtt, igazolt távollétében köszöntsék feleségét, Éva nénit.

Kérésünkre Sinka József lánya, Farkasné Sinka Dóra méltatta Gyuri bácsit. Felelevenítette, hogy az első hajó, egy hetes kenu, ami az Árpád vezér nevet kapta, az ő jóvoltából került a Körös vizére. Ez más alapot teremtett arra, hogy egy vízi cserkészcsapat alakuljon. Nagyobb egyesületektől leselejtezett hajókat hoztak Szentandrásra, amiket a tanács udvarán levő tűzoltószertárban újítgattak fel. A sors úgy hozta, hogy szám szerint hét hajót sikerült így sportolásra alkalmassá tenni, amik – ha már Árpád vezér volt az első hajó névadója – ezek a hét törzsfőnökről kapták a nevüket. Némelyikről maradt fenn fotó is.

“Összefogta a gyerekeket, mint tanító. Nagyon sokat köszönhetünk neki”, mondat Dóri. Nemcsak Békésszentandrás köszönhet sokat Gyuri bácsinak, illetve az egyesület első edzőjének, Simon Fiala Tibornak, hanem a környező víz melletti települések is, ahol segítségükkel innen merítve honosodott meg a vízisport, így Szarvas is, tette hozzá. Azt már mi fűzzük hozzá, hogy ezekre az alapokra aztán Sopek és Petár edzőként, illetve Pufi szervezőként, elnökként épített mind a mai napig virágzó sportágat Békésszentandrásra.

A futás után összetartás következett. A legfiatalabbaktól a szeniorokig, illetve az egyesület két “öregjéig”, Petárig és Pufiig összeültek, hogy beszélgessenek, illetve emléklapokat vehessenek át a Csikós György emléktornán való részvételről.

Pindroch Csaba zárta a Munkácsy MOST kiállítás szubjektív tárlatvezetéseinek sorát.

Munkácsy MOST: Mindörökre beírta magát Szarvas történelmébe

Furár második gólja a 10. percben.

Furár mesterhármasával hatot gurított a Szarvasi FC 1905