in

Szlovák Emlékházat adtak át Csabacsűdön

Átadták a Szlovák Emlékházat és közösségi teret Csabacsűdön.
Átadták a Szlovák Emlékházat és közösségi teret Csabacsűdön. (Fotó: Jenei Péter)

Régóta álom volt, tavaly nyílt lehetőség a megvalósítására. Átadták a Szlovák Emlékházat és közösségi teret Csabacsűdön, ami Magyarország Kormánya 12,5 milliós támogatásával készülhetett el.

Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi Főosztályának főosztályvezetője felelevenítette, Csabacsűd mindig egy példa volt, hiszen a település szinte állandóan maximális pontszámot gyűjtött a feladatalapú pontozásoknál, ami azt is mutatja, hogy Csabacsűdön igazi közösség él.

“A csabacsűdi szlovák nemzetiség a közösség erejéről tanúskodik, egy olyan közösségről az alföldi régióban, ami együtt él, együvé tartozik és közös kultúrát ápol.

Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák szószólója elmondta, ebben az évben tíz emlékházat sikerült felavatni, ezek egyike a csabacsűdi. Beszédében kifejtette, milyen fontos szerepük van ezeknek a közösségi tereknek a szlovák hagyományok őrzésében, mert gyorsan fogy azok száma, akik szlováknak vallották magukat. A legutóbbi népszámlálás eredménye szerint országos szinten tizenöt százalék körüli a csökkenés. Míg Szarvason, Békéscsabán és Tótkomlóson felével, harmadával kevesebben vallották magukat szlováknak, addig Csabacsűd tekintetében ez néhány embert jelent.

Felmerült benne, hogy egyáltalán vannak-e még olyanok, akiknek az érdekeit képviselhetik a szlovák önkormányzatok. A válasza egyértelműen az, hogy van, Csabacsűdön mindenképp.

Dankó Béla kiemelte, míg 2010-ben a nemzetiségi önkormányzatok csak öt intézményt tartottak fenn, addig mára a kormány hathatós támogatásának eredményeképp ez a szám 72-re növekedett. Kifejezetten jó egy ilyen tér, ahol kifejezetten a szlovákság emlékei jelenhetnek meg, meg lehet őrizni a tárgyi emlékeket, amik egyébként előbb-utóbb az enyészeté lennének, fogalmazott országgyűlési képviselőnk.

Fábri Judit, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete szarvasi régiójának vezetője elmondta, a Szarvason, Örménykúton és Kondoroson találhatóval együtt a csabacsűdi már a negyedik ilyen emlékház a régióban.

Molnár József polgármester felelevenítette, hogy korosztálytól függetlenül megmozdult az egész falu, mindenki hozzájárult valamilyen tárggyal, emlékkel
amiért köszönetet mondott mindenkinek. Emlékeztette a körülöttük állókat, hogy jövőre lesz 100 éve annak, hogy a település önállósodott Békésszentandrástól, így ő a Szlovák Emlékházat már egy előre hozott centenáriumi ajándéknak tekinti.

Válkovszki Mihály, az önkormányzat nemzetiségi referense elmondta, a csabacsűdi szlovákok évtizedes álma vált valóra. Eddig egy helyiségben gyűjtötték össze a tárgyi emlékeket, de ezt kinőtték. Számos rendezvényt szerveznek évente. Mostantól ezeknek lesz állandó helyük. Beszédében felelevenítette az emlékház létrejöttének főbb mérföldköveit a kezdetektől egészen az átadóig.

Az épületet Magyar Tamás evangélikus lelkész áldotta meg. Az ünnepélyes esemény hátra levő részében a Trefort Ágoston Általános Iskola citerásai, illetve a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar kulturális műsorát láthatták az átadó résztvevői.

Fotó: Jenei Péter

Fotó: Facebook / SZUSE

Négy év után ismét utánpótlásversenyt rendezett a SZUSE

Három szoros mérkőzés idegenben