in ,

Misi mókus a kamrában

A Szlovák Általános Iskolában október 2-ától kezdve, két héten át tartott az első évfolyamosok izgalmas projektje, melynek címe: Misi Mókus a kamrában.

A projekt céljai között szerepelt többek között az őszi természet változásainak megfigyelése, a természethez való pozitív viszonyulás kialakítása, értékeinek és szépségének megláttatása, a környezetvédelmi szemlélet megalapozása, növények és állatok szeretetére, tiszteletére való nevelés, valamint a régmúlt idők népszokásainak megismerése.

A termések útjának megismerését a földektől az asztalig az iskolakertben kezdtük. Az őszi betakarítási munkában hatalmas lelkesedéssel vettek részt a diákok, közben pedig megismerkedtünk a gyümölcsök és zöldségek színeivel és formáival, majd konkrét tapasztalatokat szereztünk az ízükről és a felhasználási lehetőségeikről. Kiemelten foglalkoztunk az iskolakertben megtermelt petrezselyemmel, céklával, paprikával és paradicsommal, valamint munka közben nem felejtettük el időről időre hangoztatni az egészséges táplálkozás fontosságát is.

Az egyik délutánt diószedéssel töltöttük. Énekórára visszatérve nagyszerűen használtuk a hozott diókat a ritmusérzék fejlesztésére, két dió összekoppintásával kísértük a diós mondókákat, dalocskákat, így a gyerekek könnyebben ráéreztek az egyenletes lüktetésre. Rendkívül kedvelték a zöldségekhez, gyümölcsökhöz kapcsolódó, kétnyelvű verseket, találós kérdéseket és tréfás meséket.

A piaclátogatás során a gyerekek önállóan válogathattak, fizethettek, alkudozhattak az eladókkal, nagyon élvezték és ez jó alapot adott a téma feldolgozásához. Az iskolába visszatérve készítettünk különféle salátákat és gyümölcsleveket.

Meglátogattuk a Szarvasi Szlovák Tájházat, ahol a gyerekek a régmúlt összegyűjtött emlékeit, berendezési tárgyait, eszközeit tekinthették meg. Különös figyelmet fordítva a befőzés, zöldségeltevés eszközeire.

Az időjárás is mellénk állt, hiszen a gyönyörű, kellemesen meleg idő kedvezett a kisebb- nagyobb sétáinknak. Az Arborétum őszi munkájában, a lehullott gallyak összegyűjtésében „szorgos hangyaként” segítettünk. Az őszi természet, a környezet változásait, az egész napos kirándulás során a Körös-Maros Nemzeti parkban figyelhettük meg, a diákok a környezeti nevelés keretén belül számos érdekességet tapasztalhattak meg. Az interaktív tanösvény elemei a játszva tanulás lehetőségét kínálták.

A projekt zárónapján sok vendég és szülő látogatott el iskolánkba, kiállítást rendeztünk a témával kapcsolatban készített munkákból, a kis elsősök előadták műsorukat, amire nagy szeretettel és odaadással készültek. Ezután következett a fogadalomtétel, ahol szlovák nyelven ’esküt’ tettek, hogy jól tanulnak és iskolánk jó hírét gazdagítják majd. A nyolcadikos avató diákok átadták a kis emléklapot, ezzel az első osztályosok iskolánk teljes jogú tagjaivá váltak.

Remek hangulatban, sok ismerettel gazdagodva zártuk ezt a projektet. A változatos élményeket nyújtó programokon keresztül olyan hasznos ismeretekre tettek szert diákjaink, amire a továbbiakban építhetünk majd. A gyermekek lelkesedése, tevékenység iránti vágya áthatotta szülőket is, úgy érezzük tartalmas, eredményes két hetet zártunk.

Szklenárné Tóth Éva

Három szoros mérkőzés idegenben

Szabadság és önrendelkezés