in

Szabadság és önrendelkezés

A címbeli két fogalom köré építette Babák Mihály Szarvas város polgármestere ünnepi megemlékezését október 23-án, a Fő téren lévő lyukas zászlónál és az előtte lévő jelképes barikádnál.

A városi megemlékezésre érkezőket Boross Bence intézményfelügyeleti igazgató köszöntötte, majd a polgármester beszéde következett. A történelemben egészen az I. világháborúig tekintett vissza, mely után megcsonkították és kirabolták az országot. A II. világháború pusztításait követően megkezdődött az ország újjáépítése, amikor – alig másfél évtized zsarnoksága után – a fiatalok síkraszálltak a szabadságért, a függetlenségért és az önrendelkezésért – mondta Babák Mihály. Az országos történelem után a személyes történelmet is felidézte, amit harmadikos elemistaként élt át a Ságvári utcában. A lánctalpak csikorgása, a repülők zúgása okozta félelem mellett szólt a reményről is, ami végig élt az emberekben. Tanulságként azt fogalmazta meg, hogy lehet ugyan megfélemlíteni, bántani a magyar népet, de az mindennél jobban szereti a szabadságot és az önrendelkezést.

A Cervinus Teátrum színészei, Boronyák Gergely és Timkó János ezután prózában és dalban beszélték el ’56 hőseinek mártíromságát. A 2022-ben Forschner Rudolf adakozásából megépült szarvasi emlékhelynél, a Wittner Mária emlékének ajánlott lyukas zászló és barikádnál Bődi János és Forschner Rudolf, valamint az önkormányzati képviselők koszorúztak, majd rövid sétával a templomkertben lévő 56-os emlékműnél tisztelegtek az intézmények, civil szervezetek és pártok képviselői.

***

A mellékelt tanulmány a Szarvasi Krónika Kiskönyvtára sorozatban megjelent Forradalom és megtorlás Szarvason 1956–1963 c. könyvből való, melyben Pilishegyi Péter összefoglalja 56 szarvasi eseményeit.

Misi mókus a kamrában

Molnár József rendhagyó módon egy kis kitérőt tett az olasz Serie A világába.

Kis olasz kitérővel emlékeztek 56-ra Csabacsűdön