in

Nehéz örökséget bíztak ránk az 56-osok

Sinka Imre polgármester mond emlékező beszédet 2023. október 23-án.
Sinka Imre polgármester mond emlékező beszédet 2023. október 23-án. (Fotó: Babák Zoltán)

A Polgármesteri Hivatal tanácstermében emlékeztek 56-ra a szentandrásiak. Sinka Imre polgármester visszatekintett a kelet és nyugat kapujában fekvő Kárpát-medencében megtelepedett magyar nép ezeréves történelmére, amiben mindig is ott volt a szabadság igénye.

Bár szabadságharcaink – 1703, 1848 és 1956 – egytől egyig bukással végződtek, mégsem jelentettek kudarcot. A Rákóczi-szabadságharc megakadályozta az ország teljesen beépítését a Habsburg-birodalomba, 1848-49 beindította a polgári fejlődést, 1956 pedig beverte az első szöget a kommunizmus koporsójába, fogalmazott a történelemtanár településvezető.

A három közül az utolsó a legsötétebb, egyben a legdicsőbb pillanata volt a történelmünknek. Ez volt az a pillanat, amikor a magyarok végre annyi meghasonlás után, egymással összeférhetetlen természetük ellenére is egyet akartak, a szabadságot, egy független, demokratikus nemzetállamot. Hősei a diákok, az értelmiségiek, a munkások, az átlagos emberek voltak. A forradalom, ami végigsöpört az országon, kiemelte a magyar népet a rabbá tett nemzetek közül.

“Nehéz örökséget bíztak ránk, vigyázzunk a szabadságunkra, hogy egy magyar Magyarországot tudjunk örökül hagyni a jövő nemzedékének.”

Fekete István gondolataiból vett részlettel zárta beszédét: Itt nem voltak altábornagyok, itt nem volt stratégia és taktika, itt csak halálba menő tizennégy-húszéves gyerekek voltak, lányok is, akik betelvén egy istentelenség szörnyű ürességével, a jelszavak csatornalevesével, a hazugság emészthetetlen maszlagával, és nekimentek felborítani a hegyet, megfordítani a történelmet…

Sinka Imre emlékező gondolatait követően Derzsi György ünnepi műsorát tekinthették meg a szentandrásiak. A megemlékezést koszorúzás zárta.

Molnár József rendhagyó módon egy kis kitérőt tett az olasz Serie A világába.

Kis olasz kitérővel emlékeztek 56-ra Csabacsűdön

A Madách 200 címmel meghirdetett irodalmi vetélkedő eredményhirdetésén a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2023. október 23-án: Herczegh Péter színművész, Török Kata főkoordinátor, az első helyezett szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Csodaszarvas csapata – Kasnyik Hédi, Bánfi Péter, Major Zsófia – Pécsváradi Antal felkészítő tanárral, valamint Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Madách 200 – A Vajda Csodaszarvasa hozta el az első díjat