in ,

Madách 200 – A Vajda Csodaszarvasa hozta el az első díjat

Átadták az emlékév alkalmából meghirdetett irodalmi vetélkedő díjait

A Madách 200 címmel meghirdetett irodalmi vetélkedő eredményhirdetésén a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2023. október 23-án: Herczegh Péter színművész, Török Kata főkoordinátor, az első helyezett szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Csodaszarvas csapata – Kasnyik Hédi, Bánfi Péter, Major Zsófia – Pécsváradi Antal felkészítő tanárral, valamint Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
A Madách 200 címmel meghirdetett irodalmi vetélkedő eredményhirdetésén a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2023. október 23-án: Herczegh Péter színművész, Török Kata főkoordinátor, az első helyezett szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Csodaszarvas csapata – Kasnyik Hédi, Bánfi Péter, Major Zsófia – Pécsváradi Antal felkészítő tanárral, valamint Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Átadták a Madách 200 címmel meghirdetett irodalmi vetélkedő díjait hétfőn Budapesten. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Rákóczi Szövetség Madách-emlékév alkalmából megrendezett versenyén az első díjat a Szarvasról érkező Csodaszarvas csapat vette át.

A háromfordulós verseny második díját a pásztói Irodalmisták nyerték el, a harmadik helyezést a salgótarjáni E pluribus unum nevű csapat érte el.

L. Simon László főigazgató a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében tartott díjátadó ünnepségen kiemelte, hogy Madách Imre országgyűlési képviselőként is tevékenykedett, és 1861-ben, amikor megválasztották, a képviselőház a múzeum dísztermében ülésezett. Fontosnak nevezte, hogy a diákok eljutottak a Nemzeti Múzeumba. Azt kívánta nekik, hogy azzal az érzéssel menjenek haza, hogy nem elég ezt egy életben egyszer „kipipálni”, évente vissza kell térni. Ez a magyarság egyik legrégebbi kulturális intézménye, amit mindenkinek rendszeresen látogatnia kell – fűzte hozzá.

Mint mondta, hálásak Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, hogy Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője javaslata alapján a kezdeményezésük mellé állt, és az évfordulón Petőfi mellett figyelmet tudtak fordítani a magyar irodalomtörténet egyik legnagyobb alakjára, Madách Imrére is. Az ember tragédiájáról szólva elmondta: ez az a mű, amelyet a legtöbbször olvasott, mindig újra és újra elővette; ha egy lakatlan szigetre három könyvet vihetne magával, köztük lenne Az ember tragédiája. Gratulált a diákoknak és köszönetet mondott felkészítő tanáraiknak, hangsúlyozva, hogy a nemzet megmaradásához a pedagógusok áldozatos munkájára nagy szükség van. Köszönetet mondva a Rákóczi Szövetségnek, hangsúlyozta: ez egy olyan együttműködés első állomása, amely folytatódni fog.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a rendezvényen az 1956-os forradalom mellett azt ünneplik, hogy a 200 évvel ezelőtt született Madách Imre berobbant mint író, költő, és gazdagítja a magyar kultúrát. „Ünnepeljük azt is, hogy sokan együtt vagyunk itt a Kárpát-medencéből” – mondta, szintén a tanároknak mondva köszönetet a diákok felkészítéséért. „Azt kívánom, hogy ezeket az élményeket, találkozásokat vigyétek el magatokkal, és legyen szép emlék, ami gazdagítja történelemtudatotokat, az irodalmi tudatotokat és a magyar kultúrához való kötődéseteket” – mondta.

A versenyen, amelyre háromfős, Kárpát-medencei diákcsapatok jelentkezhettek, csaknem száz csapat mérte össze tudását. Az első forduló legeredményesebb 60 csapata vett részt a második fordulóban, amelyet ifjúsági találkozó és 1956-os emlékünnepség részeként rendeztek meg Budapesten. A múzeumban tartott vasárnapi középdöntőben 60 csapat versenyzett, a hétfői döntőbe a tíz legjobb jutott be.

Az első fordulóban három területet érintettek: Madáchot és korát, Az ember tragédiáját, valamint annak utóéletét. A közép- és országos döntőben a lexikális tudás mellett a szövegértelmezői és elemzői felkészültséget is figyelembe vették, de teret kapott a kreativitás is. A versenyen több különdíjat is átadtak.

MTI / 2023.10.23.

Képaláírás: A Madách 200 címmel meghirdetett irodalmi vetélkedő eredményhirdetésén a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2023. október 23-án: Herczegh Péter színművész, Török Kata főkoordinátor, az első helyezett szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Csodaszarvas csapata – Kasnyik Hédi, Bánfi Péter, Major Zsófia – Pécsváradi Antal felkészítő tanárral, valamint Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Sinka Imre polgármester mond emlékező beszédet 2023. október 23-án.

Nehéz örökséget bíztak ránk az 56-osok

A kitüntetést Tusjak Tamásnak Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke adta át.

Szent László Érem kitüntetésben részesült Tusjak Tamás