in ,

A nyomozótiszt esete az oknyomozó újságíróval

Boronyák Gergely és Timkó János, valamint Jónás Gabriella és Dósa Zsuzsa az Argentin tangóban.
Boronyák Gergely és Timkó János, valamint Jónás Gabriella és Dósa Zsuzsa az Argentin tangóban. (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Teátrum vasárnap telt házzal mutatta be Thuróczy Katalin Argentin tangó című színművét Dósa Zsuzsa rendezésében – felolvasószínház keretében.

A Dél-Amerikában játszódó történet helyszíne egy kihallgatószoba, ahol a Nyomozótiszt (Boronyák Gergely) az Oknyomozó újságírót (Timkó János) vallatja, aki szerinte kocsijával szándékosan nekiment a kinevezés előtt álló belügyminiszter autójába, ami felgyulladt, a sofőrrel és két testőrrel együtt meghalt. Az újságíró állítja, dolgozott, persze egyedül. A kihallgatást végző tiszt kedves, emberséges próbál lenni, de a háttérben bizony van ok, a miértre. Bekapcsolódik egy Ügyvédnő (Dósa Zsuzsa), akit a Nyomótiszt ajánl, mert az Újságíró ügyvédje elutazott, elérhetetlen. Jelen van még egy Hölgy, kalapban (Jónás Gabriella), aki állandóan betéved a szobába, de igazán az ügyhöz, a három emberhez nincsen köze. A szálak összekuszálódnak, majd rendeződnek, de erről többet nem írok, hátha megvalósítják ezt a nagyszerű krimit, mert krimi a legjavából, annak minden izgalmával, feszültségével, fordulatával, bűnügyével, összeesküvésével, erkölcsi értelmével. Hiszen oknyomozó újságíró a vádlott, aki sok emberről rántotta le a leplet.

Timkó János és Boronyák Gergely briliáns játéka lenyűgöző! Úgy alakították a két „párbajt vívó” embert, akiknek (szerepük szerint) minden szellemi képességükre szükségük volt, hogy csatát nyerjenek, a két színművész játéka, érzelmi foka úgy hatott, hogy akár premier is lehetett volna. Az egyik szereplőnek segítsége is volt, az Ügyvédnő, akit Dósa Zsuzsa lenyűgözően alakított. Zsuzsa ritkán áll színpadra, de alakításai mindig elvarázsolnak – most is így volt. Jónás Gabriella három, vagy négy megjelenése a kétségbeesés különböző formáját mutatta meg a közönségnek – remekül.

De hangsúlyozom, felolvasószínházat láttunk, amikor a színészek egy megbeszélés, elemzés után improvizálnak a színpadon, egymás játékára, érzelmi hullámhosszára hangolva élik bele magukat az adott figura – jelen esetben az Újságíró, a Nyomozótiszt, az Ügyvédnő és a Hölgy szerepébe. A szövegkönyv a kezükben, és mégis olyan érzelmi állapotban játszanak, hogy a közönség teljes értékű előadást lát. Így volt ez vasárnap délután is.

Dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója az előadás végén színpadra hívta az előadás szerzőjét, Thuróczy Katalint is, aki a sikerrel futó Édes Anna szövegkönyvét is írta Kosztolányi Dezső kisregénye alapján.

Igazi színházi élménnyel távozott minden néző!

Felolvasószínház legközelebb januárban lesz.

Galambos Edit

A képeket Babák Zoltán készítette.

Jelenléti játék kicsiknek-nagyoknak

Ardai Virág, Patay Sára és Patay Panna edzőjükkel Kohut Pállal.

Három szarvasi lány a korosztályos válogatottakban