in

Luther – Tessedik – Ruzicskay

Különös együttállás volt tapasztalható november 10-én, a Ruzicskay Alkotóházban, mintha egy égi jelenséget figyeltünk volna – így magyarázta Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese azt a kiállításmegnyitót és díjátadót, amin Luther Mártonhoz, Tessedik Sámuelhez és Ruzicskay Györgyhöz kapcsolódó alkotások voltak láthatók.

Megnyitóbeszédét a 31. zsoltár 23. versére építette: „Én már azt gondoltam ijedtemben, hogy eltaszítottál magadtól. De te meghallgattad könyörgő szavamat, amikor hozzád kiáltottam segítségért.” A hármas-együttállás példáján vitte tovább a csillagászati hasonlatot, miként lehet a Nagymedve csillagképből megkeresni a Sarkcsillagot, ami mutatja az északi irányt. – A mi Sarkcsillagunk Jézusra mutat, az egyetlen helyes irányra – adta meg a hasonlat másik felét Lázár Zsolt – erről nem szabad megfeledkeznünk. Keressük, ami Krisztusra mutat!

A rövid igehirdetést követően Rómer Ilona értékelte azokat a rajzokat, festményeket, amiket a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye „Tessedik élete” országos képzőművészeti pályázatra küldtek be. Megtudhattuk, hogy a pályázat – így a beküldött rajzok – inspirálója Ruzicskay György rajzműve, a Tessedik Sámuel élete volt. A legjobbakat négy kategóriában oklevéllel és vásárlási utalvánnyal díjazták.

A másik pályázatról Kormos Enikő, az Ótemplomi Szeretetszolgálat munkatársa tartott rövid ismertetőt. A pályázatot kiíró Ótemplomi Szeretetszolgálat – a Magyar Evangélikus Egyház szociális módszertani intézménye – a reformáció napjára várta az ország szociális intézményeiben élők pályamunkáit, amit négytagú zsűri értékelt. A legjobbaknak itt is oklevelet és ajándékot adtak át.

Dr. Czinkóczky Mihály, az Ótemplom felügyelője, köszöntve a megjelenteket arra hívta fel a figyelmet, hogy Tessedik elsősorban lelkész volt – nem is akármilyen, hanem templomépítő lelkész –, s csak „másodsorban” foglalkozott pedagógiával, földműveléssel, gazdálkodással.

A kiállításmegnyitót követően szendvicsebéd mellett ismerkedhettek az ország különböző pontjairól érkezett alkotók egymással és egymás rajzaival, festményeivel.

Mindkét pályázat anyaga a Ruzicskay Alkotóház kiállításán látható.

Tatai László

Köteles Attila is felment a támadáshoz, amit egy jó indítással kontrázott a Gyula, de egy passz miatt lesgól született az akcióból.

Jó mérkőzésen futottunk az eredmény után

Mély talajon néha mélyenszántó játék alakult ki.

Vízipólós eredménnyel nyert hazai medencében a Hunyadi