in

Három év után ismét nyilvánosság előtt zajlott a Szent András-napi ünnepség díjátadója

Kitajka Béláné, Edit néni vehette át a Békésszentandrás Kiváló Pedagógusa Kitüntető Díjat.
Kitajka Béláné, Edit néni vehette át a Békésszentandrás Kiváló Pedagógusa Kitüntető Díjat. (Fotó: Babák Zoltán)

1996 óta tartják a település védőszentje, Szent András apostol tiszteletére a Szent András-napot, elevenítette fel az immár hagyománnyá vált esemény előzményeit Balláné Tóth Krisztina, az est háziasszonya. Ilyenkor adják át a település díjait, kitüntetéseit és elismerő okleveleit az arra érdemeseknek. A sorban a koronavírus-járvány vágott egy hároméves szakadást. 2020-ban és 2022-ben elmaradt a díjátadó, míg a közbe eső esztendőben zárt körű eseményen történt meg.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel a környék kisebb településeinek polgármesterei, Molnár József Csabacsűdről, Brlás János Kardosról és Bohrát Mária Örménykútról. Határon túlról eljött Kishegyes polgármester-helyettese Fülöp Valentin. Elkísérte őt Békésszentandrás tiszteletbeli polgára, Linka B. Gabriella. Külön köszöntötték Sinka Brigitta sakkmestert, Békésszentandrás díszpolgárát.

“Ennek a képviselő testületnek ez az utolsó András-napja”, mondta Sinka Imre, ezért visszatekintéssel kezdte beszédét. Számot adott a sikerekről és a kudarcokról. A sikerek között egyik legfontosabbnak tartja, hogy egy olyan ciklusban sikerült megőrizni a település működőképességét, és mintegy 4 milliárdnyi fejlesztést végrehajtani, amire közel s távol nem volt példa.

A délután hátra levő részében Sinka Imre polgármester és hat képviselőtársa átadták a település idei díjait.

Békésszentandrás Kiváló Pedagógusa Kitüntető Díjat adományozta a testület Kitajka Béláné részére. 42 évig tanított a Kálvin úti iskolában. Ezalatt “több száz tanulónak adta át a matematika szeretetét és stabil magyar tudását. Osztályfőnökként szilárd erkölcsi alapja, következetes nevelési módszere olyan biztos kapaszkodóként szolgáltak tanítványai számára, amely végigkíséri életüket, és meghatározza felnőttként való viselkedésüket”. A 2006-ban nyugalomba vonult tanítónak két gyermekétől már négy unokája van, és a napokban megszületett első dédunokája.

A Békésszentandrásért Kitüntető Díjat az idén Bobvos János kőművesmester, a helyi Ipartestület mindenkori elnöke érdemelte. Amellett, hogy szakmájából kifolyólag a településen számtalan középület, családi ház és nyaraló viseli magán keze nyomát, munkája mellett sok esetben közéleti szerepet is vállalt.

Az év sportolóinak járó díjat kajak-kenu sportágban a számtalan versenyeredménnyel bíró Vígh Hunorka Csepke, Csernus Liliána, Nagy Tímea és Gyurek Barbara Andrea vehette át, míg társastánc sportágban Csík Krisztina érdemelte ki, aki amellett, hogy aktívan versenyez, táncoktatóként is dolgozik a helyi egyesületben.

Buzás Bálint a Hunyadi kapusa lett az év labdarúgója. Díját a Hunyadi korábbi kapusától, Hévizi Róberttől vehette át.

Balláné Tóth Krisztina az elismerés hangján, egy-egy a közönségre történő standupos kikacsintással konferálta fel az utolsó sportdíjazottat, Zahorecz Bernadettet, a nagyon-nagyon hosszútávfutót, illetve teljesítményeit. Az UltraBalaton 210 kilométerének 26 óra 47 perc alatti teljesítése után Betti következő célja a Spartathlon 246 kilométerének megtétele 36 órán belül. Példaképe Bontovics Tímea ultrafutó, aki szintén békésszentandrási fiatalkorral és gyökerekkel rendelkezik, és 2004-ben az első magyar nőként teljesítette ezt a legendás megmérettetést.

Utolsóként, de nem utolsó sorban a testület Hévizi Róbert negyedszázados képviselői munkáját díszoklevéllel ismerte el. A díjat számára Sinka Imre polgármester és dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester adta át.

A díjak átadása között a Tessedik Táncegyüttes maglódi cifruválás és friss csárdást, mezőségi sűrű magyar és sűrű csárdást, illetve szatmári verbunk lassú és friss csárdást adott elő, illetve Juhász Gergő olvasta fel Hévizi Róbert 2006-ban írt versét, aminek érdekességét az adta, hogy a sorok kezdőbetűiből BÉKÉSSZENTANDRÁS volt kiolvasható.

Jégkorong U25 lányok: Álló sor Kohut Pál (b2), Patay Sára (b3), Ardai Virág (b4), Opavszky Lara (b5), Kohut Villő (b6), Budai Luca (b7), térdelő sorban Patay Panna (b2)

Négy helyszínen folytatódott a bajnokság

Csabacsűdön járt a Mikulás.

Személyesen találkozhattak a Mikulással a gyerekek Csabacsűdön