in ,

Viharos karácsony

A szarvasi Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 2023. december 20-án ismét megrendezte hagyományos karácsonyi műsorát a Cervinus Teátrumban.

Először Tóth Adél és Szentesi Sára tanulóink üdvözölték megjelent vendégeinket, az iskola vezetését, a tanári kart, a szülőket, a diákokat, majd Kovács Nóra és Varga Bence 7.b osztályos tanulók a szeretet ünnepéről szóló szlovák verssel teremtettek meghitt hangulatot.

A 7.a osztály nem mindennapi feladatra vállalkozott ebben a tanévben. Magyar szakos tanárnőjükkel, Tomasovszkiné Dányi Csillával közösen készültek egy rendhagyó műsorszámmal. Előadásuk színpadra állításában Piros Renáta, Sindel Csilla és Dana Lukáčiková tanárnők is segítették őket. A jelenetet táncosok és az iskolai énekkar műsora tette teljessé.

Karácsonyi műsorszámuk címe sokat elárul kalandjukról: „Viharos karácsony.”

A történetben az osztály 16 tanulója szentestén közösen vesz részt egy téli túrán, amikor váratlanul hóviharba kerülnek az erdőben. Fáradtan, éhesen és átfagyva keresik a hazafelé vezető utat. Szerencsére találnak egy menedékházat, ahol átvészelik a hóvihart. Rádöbbennek, hogy a szentestét kénytelenek ott, családtagjaik nélkül tölteni. Mivel egyikük sem így képzelte el a karácsonyi ünnepet, csak kreativitásukra hagyatkozhatnak. Saját szórakoztatásukra karácsonyi műsort állítanak össze, melyben a rendezéstől kezdve a megvalósításig mindent maguk csinálnak: gitárjáték, osztálytánc akrobatikus figurákkal, hip-hop, közös dal és karácsonyi vers előadása, taekwondo-bemutató szerepelnek repertoárjukon.

A gyerekekhez közel állt ez a produkció, hiszen az egész történet róluk szólt, önmagukat kellett előadniuk. Az előadást több hetes próbaidőszak előzte meg: magyar és szlovák nyelvű szövegek memorizálására, színpadi játék megtanulására és egyéb olyan műsorszámok megalkotására volt szükség, melyek bizonyítják erősségeiket, amikben igazán tehetségesek. Ennek a munkának a legnagyobb hozadéka a színvonalas előadás mellett az volt, hogy egy összetartóbb, egymásért felelősséget vállaló közösséggé kovácsolta a gyerekeket. Az idők folyamán mindez egy olyan szép emlék lesz számukra, amire mindig örömmel, büszkén emlékezhetnek.

Zárásként iskolánk igazgatónője Wéberné Hanzó Terézia minden résztvevőnek áldott ünnepet, tartalmas kikapcsolódást és boldog újévet kívánt.

-szlovák-

Újabb M44-szakasz átadója közeleg

Molnár János és Nánási Attila az Alföld Quartettel 2023. november 25-én a Cervinus Teátrum kamaratermében.

Örömzene – karácsonyra hangolódva