in

Örömzene – karácsonyra hangolódva

Molnár János és Nánási Attila az Alföld Quartettel 2023. november 25-én a Cervinus Teátrum kamaratermében. (Fotó: Babák Zoltán)

Még november végének egy szombat délutánján a Cervinus Teátrum Kamaratermében Molnár János a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola hegedű és gitár szakon tanító zenetanára, Nánási Attilával, a Vígszínház színészével, Díszítsétek a szívetek címmel ünnepre hangolódó ünnepváró zenés irodalmi estet varázsoltak a kamaraterem színpadára. János és Attila vendégeikkel, az Alföld Quartettel (Hoffmann Ágnes – hegedű, Szomorné Budai Mariann – hegedű, Jankó Zita brácsa és Szomor István cselló) léleksimogató hangversenyt adtak!

Dr. Dósa Zsuzsa igazgató köszöntötte a nézőket és hívta színpadra a főszerelőket. Mind Molnár János és Nánási Attila, mind az Alföld Quartet ismert Szarvason – ha jól emlékszem, Molnár János zenélt pár éve a vonósnégyesben is, de Attilával közös koncertjeikre mindig sokan kíváncsiak. Ez most sem volt másképpen, de ennek oka – valószínű – a két alkotóművész egyszerűsége, szerénysége és főleg igényesen összeállított programjukban rejlik.

Wolfgang Amadeus Mozart művel kezdtek, de Dzsida Jenő, Ady Endre, József Attila és a szarvasi evangélikus lelkész Ürögdi Ferenc megzenésített versei is elhangoztak Molnár János megzenésítésében. A címadó dal szövege és zenéje is Molnár János alkotása, szerzeménye. A repertoár vonósnégyesre hangszerelését szintén a zeneszerző késztette el. A szerzemények az elmúlt évek alatt születtek, most érett meg arra, hogy gyöngyökként felfűzve egy karácsonyt váró ünnepi hangulatot varázsoljanak a színpadra. Leírhatatlan hatása volt a dalok hangulatára a két gitár és a vonósok összhangzása, a kis csengő-bongó hangszerekkel kiegészítve Szívet melengető, ünnep váró, meghitt este részese lehetett a telt házas közönség.

A varázslatos este címadó dalának – Díszítsétek a szívetek – egy részlete a szerző, Molnár János engedélyével:

„Addig is, ó jó emberek, türelemmel készüljetek!
Díszítsétek a szívetek, csöndesedjen el lelketek!
Karácsonynak csodás álma, havat szór a nagy világra,
Hófehér lesz minden tőle, ő hát lelkünk megmentője!
Bent a kandalló már boldog
Szívében hű remény lobog
Decemberi szent éjszakán
Talán újra eljön hozzánk!
Gyertyafények ragyogjatok
Csillagszórók szikrázzatok
A ma éjszaka csodát tegyen
Álmunk vidám, s igaz legyen!”

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán késztette.

Viharos karácsony

1500 adag töltött káposzta került kiosztásra az idén a Mindenki karácsonyán.

Több, mint 20 éves múltra tekint vissza a Mindenki karácsonya