in ,

Lélekérintő hangok

Szabó Zsolt a Városi Könyvtárban mutatta be az érdeklődő szarvasiaknak a handpant.
Szabó Zsolt a Városi Könyvtárban mutatta be az érdeklődő szarvasiaknak a handpant. (Fotó: Tatai László)

Szabó Zsolt mutatta be az érdeklődő szarvasiaknak a handpant, mint hangszert, lehetőséget adva a relaxációra, meditációra. Az eseményt a Szarvasi Városi Könyvtár szervezte, ahol a népes közönséget Tóth Orsolya könyvtáros köszöntötte, s röviden ismertette a handpan hangszer történetét, mibenlétét. Ezt követően Szabó Zsoltról megtudtuk, hogy „iskolás” zenei képzettsége ugyan nincs, de különféle dobokon és ütős dallamhangszereken volt már gyakorlata, amikor megismerkedett a handpannal, azóta játszik, tart bemutatókat és „hangfürdőket”. A rövid bemutatkozást követően valamivel több mint fél órán át hallhatta a szarvasi közönség a távol-keleti ihletettségű, intuitív muzsikát. A bemutató után – amit egyébként élőben lehetett követni és vissza is lehet nézni Szabó Zsolt Facebook-oldalán – nyílt alkalom beszélgetésre és ki is lehetett próbálni a hangszert.

Handpan
A handpan egy fémből készült ütős és egyben dallam hangszer is. Ősi kinézete ellenére csupán 20 éves múltra tekint vissza. Kifejezetten intuitív a felépítése és a használata. Más hangszerekhez képest gyorsabban ad sikerélményt, megszólaltatásához nem szükséges hosszú éveket gyakorolni. A hangszeren lévő hangok szinte bármilyen kombinációja harmonikus hangzású, kezdőként sem lehet mellényúlni. Nyugtató hangjának köszönhetően előszeretettel használják meditációk, jógaórák, illetve relaxációt segítő foglalkozások kísérő zenéjéhez. Kevesen ismerik, viszont a hangja már az első alkalommal magával ragadja az embert.

Hangfürdő
Olyan (általában 60 perc időtartamú) alkalom, ahol lehetőség van a relaxációra, meditációra, távol-keleti élőzene mellett. A zenét handpannal, tibeti hangtálakkal, kalimbával szolgáltatják ezen alkalmakkor. A hangfürdő közérzetjavító,  relaxáló, tisztító és feltöltő hatással bír.

Tatai László

Altmann Roland gólja a Lesz ami lesz ellen.

Lezárult az alapszakasz

Négy győzelemmel zárták a hétvégét a Szarvasi Jégkorong SE U10-esei január utolsó hétvégéjén.

Folytatódtak a bajnokságok