in

A hatvulkános Ábel ötödik mászása kisfilmen

A hegyre nemcsak felmászni kell tudni, le is kell onnan jönni

Molnár Ábel az világ legmagasabb vulkánjának, az Ojos del Salado csúcsa felé.
Molnár Ábel az világ legmagasabb vulkánjának, az Ojos del Salado csúcsa felé. (Fotó: Babák Zoltán)

Molnár Ábelt nem kell bemutatni a Szarvasiaknak. Ő az a fiatal hegymászó, aki azt a célt tűzte ki, hogy teljesíti a Volcanic 7 Summits kihívást, ami hétköznapira lefordítva azt jelenti, hogy megmássza minden kontinens legmagasabb vulkánját. Mára csak egy maradt, az, ami az Antarktiszon van. Igaz, ez a legalacsonyabb a maga 4285 méteres magasságával, de minden bizonnyal ezen várják a kalandorokat a legextrémebb körülmények. Annak idején kértük Ábelt, hogy egy könnyebben teljesíthető csúcsra szervezzen már be bennünket, de ezt most a nyilvánosság előtt visszavonjuk.

Akciókamerájával Ábel korábban is megörökítette útjait, volt, amit közönség előtt is vettettek. Így történt ez 2022-ben is, amikor a chilei Ojos del Saladot vette célba. Ez a maga 6893 méteres magasságával a világ legmagasabb vulkánja. A Sós Szemek jelentéssel bíró csúcs az argentin-chilei határon található kettős kúp, egyik ezen, másik azon az oldalon. Hosszú vita zajlott arról, hogy melyik a magasabb, de mára talán hitelt érdemlően bebizonyosodott, hogy a chilei. Ha véletlenül mégis kiderülne, hogy mégsem, akkor Ábelnek lesz még egy útja arra.

Ábel egy négyfős magyar csapat tagjaként vágott a kalandnak. Vezetőjük dr. Nagy Balázs volt, aki 12 éve kutatja a terület klímaváltozásait, tíz alkalommal járt már az Ojos del Saladon. A négyvulkános Kriván Anita hegymászó kalandor volt a társaság hangulat felelőse, illetve a három vulkánt letudó Fülöp Gábor volt még Ábel társa az úton. Hozzájuk csatlakozott dr. Sebastian Felipe Ruiz Pereira, a nem túl szószátyár chilei geográfus, aki azóta átvette a kutatást.

A hegymászásban a visszafordulás sikernek számít, az egy győzelem önmagad felett.

A mára hatvulkános Molnár Ábelnek az Ojos del Salado volt a sorban az ötödik. Egyik keze folyamatosan rá volt gyógyulva az akciókamerára, aminek felvételeiből született az a körülbelül egyórás kisfilm, amit négy iskola diákjai már láthattak, a nagyközönség előtti premier pedig február 20-án 19 órától lesz a Szarvasi Moziban.

Ábel invitálására a Gál Ferenc Egyetem Gyakorlójának történt vetítésen vettünk részt. Bíró Gyula igazgató vezette fel a vetítést, az ő szájából hangzott el az a mondat, amit a későbbiekben Ábel megerősített, hogy felfelé mászni egy csúcsra egy dolog, a másik a lejövetel.

A profi narrálással, vágással készült kisfilm nagyon érdekesre sikerült, amit mi sem bizonyít jobban, hogy még az általános iskolásokat is annyira lekötötte, hogy tanáraik is nyugodtan szívhatták magukba a vászonról áradó információkat.

A filmet Ábel nagyapjának, Krajcsovicz Pálnak ajánlotta, aki a mászás évében hunyt el.

Az U12-es csapatban korongozó Kepenyes-Darida Alex és Kepenyes-Darida Zóra.

Mozgalmas hétvégén vannak túl jégkorongozóink

Ülésezik Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata képviselő-testülete 2024.02.15-én.

A konyha volt a főfogás a csabacsűdi testületin