in

A szociális diagnózisé a jövő

Tóth Tamásné tartotta a tanácskozás bevezető prezentációját.
Tóth Tamásné tartotta a tanácskozás bevezető prezentációját. (Fotó: Tatai László)

Éves szakmai tanácskozását tartotta Szarvason a járási hatókörű Család és Gyermekjóléti Központ február 28-án, szerdán délután. A tanácskozás egyik jelentős kijelentése Tóth Tamásné intézményvezetőtől hangzott el, miszerint a szociális diagnózis készítése a jelen legígéretesebb feladata, s remélhetően a jövő mindennapos munkája, hiszen ezzel – a szociális diagnózis készítésével – megelőzhető rengeteg probléma.

A tanácskozáson Szarvas Város Önkormányzata nevében dr. Melis János címzetes főjegyző és Csernus Zsolt a Szociális, Családügyi, Egészségügyi- és Nemzetiségi Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Tóth Tamásné tartotta meg bevezető prezentációját. Mindenek előtt az épületről szólt, ami az eszközállománnyal együtt nagy hatással van a munka minőségére, s ami Szarvason elsőrangú, amiért a fenntartónak ez alkalommal is köszönetet mondott.

Megtudhattuk, hogy a Család és Gyermekjóléti Központ 23 álláshellyel gazdálkodva két kötelező és két önként vállalt feladatot lát el a járás hat településén és Szarvas városában. Ezután a feladatokat részletezve az intézményvezető elmondta, hogy a Központ a járásban 296 veszélyeztetett kiskorút tart nyilván. A 3188 óvodás és iskolás korú gyerek közül 152-vel foglalkoznak egyénileg. A hatósági munka során 80 gyerek védelembe vételi kontroll mellett él családjában, 1 gyerek helyzete még nem dőlt el, 18 társát viszont már nevelésbe vették.

A Tanácsadó Iroda pszichológiai és jogi tanácsadás mellett kapcsolatügyeleti szolgálatot nyújt ügyfeleinek, hozzátartozói erőszak tárgykörébe tartozó feladatokat lát el, foglalkozik szociális diagnózis készítésével és készenléti szolgáltatást tart fenn a nap 24 órájában.

A Biztos Kezdet Gyermekház már jól ismert és jól működő, keresett szolgáltatás.

Az intézményvezetői beszámolót követően a jegyzői hatáskörbe tartozó gyámhatósági és szociális ügyekről Horváthné dr. Kepenyes Edit Szarvas város aljegyzője adott tájékoztatást, a Család és Gyermekjóléti Szolgálat 2023-as munkájáról pedig Fazekas Ágnes intézményvezető-helyettes számolt be.

Az éves szakmai tanácskozó a szokásos kötetlen beszélgetéssel, tapasztalatcserével ért véget.

Tatai László

Nem volt könnyű dolga Gyekiczki játékvezetőnek a Nagyrét Farm és a Harmadik Félidő mérkőzésén.

Tesztoszteronfelhőben úszott a csarnok

A friss szerzeményű Endrefalvi Erik mesterhármassal mutatkozott be Medgyesbodzás ellen.

Endrefalvi 3, Furár 2, Zahorán 1