in ,

Amikor izgalmas lehet egy helyesírási verseny

(De erről később!)

Pálinkás Hunor
Pálinkás Hunor

Az évente megrendezésre kerülő Implom József Helyesírási Verseny országos döntőjében iskolánkat és vármegyénket – a tavalyihoz hasonlóan – Pálinkás Hunor 12. C osztályos tanuló képviselte. Ehhez meg kellett nyernie előbb az iskolai, majd a vármegyei fordulót.

A döntőben helyesírási teszt és tollbamondás vár a versenyzőkre. A teszthez gyakorlatilag A magyar helyesírás szabályai című kiadvány (12. kiadás) első 137 oldalát kell alaposan ismerni, amit Hunor szabadidejében tanulmányozott, magam pedig tesztlapokkal serkentettem erre. A javítás során kiderült néhány tévedés, amit megbeszéltünk, tehát araszoltunk a cél felé. A tollbamondásra korábbi tapasztalatok alapján készültünk: különböző témájú és ehhez kapcsolódó szókészletű, írásmódú szöveget viszonylag gyors tempóban diktáltam, amitől meg-megfájdult versenyzőm keze. Ezt követte az önellenőrzés, majd a hibák megbeszélése, szabályértelmezés, javítás.

Eljött 2024. március 1., a gyulai döntő napja. A megnyitó után 10 óra 30 perckor elkezdődött a teszt kitöltése laptop használatával. A feladatok a vártnak megfelelőek voltak, a szabályismeret volt a legkellemetlenebb, ez az a bizonyos 137 oldal. És itt kapcsolódjunk a címhez, vagyis az izgalomhoz, ami nem tartalmi, hanem technikai volt: egy idő után „lefagytak” a gépek, termet kellett váltani laptoppal a kézben! Szerencsére adatvesztés nem történt, folytatódott a verseny.
A tollbamondás is hozott meglepetést, de kellemeset, ugyanis a lejátszott szöveg méltóságteljes lassúságú volt, tehát az író kéz nem kapott görcsöt, volt idő gondolkozni. A szöveg témáját azonban nem vártuk, ugyanis napjaink gondjaival foglalkozott (felmelegedés, katasztrófák, háború), viszont szép és pozitív gondolatokat is közvetítettek az Implom Józseftől és Weöres Sándortól idézett sorok.

A végeredmény? Siker, ugyanis a tavalyi 28. helyről szerettünk volna a „bűvös” 10-be kerülni! És úgy lett, mégpedig a kiemelt 6-ban, 6. helyen végzett Hunor, tehát ő Implom-díjas! Hogyan valósulhatott meg a merész cél? Alapos javulásra volt szükség: 75%-ról 90%-ra kellett emelni a teljesítményt.

Ehhez gratulálok versenyzőmnek, és megköszönöm munkáját.

Ahogy tavaly is, úgy most is külön köszönöm Baginé Dorogi Anikó kolléga eredményes általános iskolai felkészítő tevékenységét, melyre folyamatosan építhettem. Köszönöm Hunor szüleinek, hogy támogattak bennünket, iskolánkat.

Pécsváradi Antal

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agár és Élettudományi Egyetem rektora a Szarvason 2024. március 6-án tartott sajtótájékoztatón.

Kompakt, modern, XXI. századi

Buzás Bálint

A Pro Gym stabilan őrzi az első helyét