in ,

Keresztény és közéleti

A KDNP március 12-i közéleti estjének Azbej Tristan volt a vendége.
A KDNP március 12-i közéleti estjének Azbej Tristan volt a vendége. (Fotó: Tatai László)

Nemrég a Newjság is hírt adott arról, hogy újraalakult Szarvason a Kereszténydemokrata Néppárt. Március 12-én pedig meg is tartották első közéleti estéjüket, melyen Azbej Tristan volt a vendég, aki a világban tapasztalható keresztényüldözésekről és a magyar kormány segélyprogramjáról a Hungary Helps-ről beszélt.

A Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának nagyelőadójában dr. Gyalog Gergő, a KDNP szarvasi elnöke köszöntötte a közönséget, felelevenítve korábbi találkozásait a mára már államtitkárrá emelkedett Azbej Tristannal. Dr. Katona Krisztina dékán házigazdaként köszöntött, majd Hodálik Pál térségi tanácsnok számolt be arról, hogy Szarvason jól működő keresztény közösségek vannak. Szebellédi Zoltán a KDNP megyei elnöke pedig azt árulta el, hogy a szarvasiaknak megígérték, az alakulást követően egy országos politikust hívnak meg beszélgetésre, ennek az ígéretnek a valóraváltása az este.

Azbej Tristan rövid bemutatkozással kezdte előadását, mindenek előtt elmesélte, hogy is került ő a nemzeti konzervatív kormányba ezzel a névvel. Párizsban született, s nevének „Azbej” része a magyar, miután családja örmény gyökerű magyar családként része a Kárpát-medence történelmének már évszázadok óta. Budapesten nevelkedett, feleséget pedig Nagyszénásról választott, úgyhogy erős kötődése van Békés megyéhez, immár 18 esztendeje. A bemutatkozás után egy kisfilmet vetített le, melyből megismerhettük a „Hungary Helps – Magyarország segít” programot. S, hogy miért is fontos ez a program, arról úgy nyilatkozott az államtitkár, hogy azért, mert a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, naponta átlagosan 14 keresztény embert ér atrocitás a vallása miatt. Neki azt szabta feladatul a kormány, hogy a Hungary Helps program égisze alatt személyesen találkozzon üldözött emberekkel, közösségekkel, s próbáljon segíteni. Bár úgy fogalmazott, hogy nem az elborzasztás a célja, de mégiscsak elborzasztó történeteket hallhattunk tőle. Tanúságtevő személyes sorsokról számolt be Egyiptomtól Afrikán át Szíriáig. A legújabb programelemben – az afrikai Csád Száhel-övezetében – a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem és a Halászati Kutató Központ is részt vesz. Prezentációját egy újabb kisfilmmel zárta, melyben a megsegítettek mondtak köszönetet Magyarországnak, a  kormánynak és a magyar embereknek.

Tatai László

Debróczki József és Váncsodi Viktor.

Egy forduló, két mérkőzés

Furár Róbert Mezőhegyesi SE ellen szerzett gólja.

Kilencből hat pont a hétvége térségi mérlege