in ,

Versek a világűrbe vagy egy lakatlan szigetre

A Versmaraton idei versfolyamának kezdetén a Városi Könyvtárban.
A Versmaraton idei versfolyamának kezdetén a Városi Könyvtárban. (Fotó: Babák Zoltán)

Weöres Sándor Vázlat az új líráról versének részletével nyitotta meg a Városi Könyvtár és a Cervinus Teátrum közös szervezésében a magyar költészet napjának tiszteletére tizenkettedik alkalommal megrendezett Versmaratont Molnárné Pető Beáta könyvtárvezető.

„A jó vers élőlény, akár az alma, / ha ránézek, csillogva visszanéz, / mást mond az éhesnek s a jóllakottnak / és mást a fán, a tálon és a szájban, / végső tartalma vagy formája nincs is, / csak él és éltet. (Weöres Sándor: Vázlat az új líráról – részlet)”

Ma este 18 óráig várják versfolyammal a verselőket, illetve a verseket szeretőket a könyvtár munkatársai. A reggeli regisztrációs adatok szerint közel kétszázan lépnek a mikrofonok elé.

Köszöntőjét követően felkérte Szenes Jánost, a Versmaraton ötletgazdáját, hogy tolmácsolja ünnepi gondolatait, amit ő megemlékezésekkel és visszaemlékezésekkel kezdett.

Elsőként a tavaly ősszel elhunyt Kántor Zsoltról emlékezett meg, akit a kortárs magyar költészet egyik óriásának nevezett, majd a vele szemben ülő iskolások kedvéért felelevenítette a Versmaratonok tizenkét évvel ezelőtti kezdetét, ebben ötletgazda társa, Gergely László alakját. Visszaemlékezéseiben főként a katonakorában megismert költő-, zenész- és színészhírességekről tett említést.

Egy barátjával korábban megegyeztek abban, hogy van három olyan vers az életükben, amit a világűrbe vagy egy lakatlan szigetre is magukkal vinnének. Ezek Radnóti Miklós Himnusz a békéről, Karinthy Frigyes Előszó, illetve Erdélyi József Reggel című költeményei. Zárásként utóbbit fel is olvasta.

Szenes Jánost Kozák Orsolya követte a mikrofon előtt. A Körös Televízió főszerkesztője József Attila Amit szívedbe rejtesz című versével nyitott, majd két József Attila-díjas költő, Varró Dániel és Várnai Zseni költeményével folytatta, miközben egyre újabb és újabb diákcsoportok érkeztek verset olvasni, hallgatni.

A Versmaraton ma 18 óráig tart a Városi Könyvtárban.

Dankó Béla országgyűlési képviselő és Hodálik Pál, a 2024-es önkormányzati választások fideszes polgármesterjelöltje.

Bemutatkozott a Fidesz-KDNP szarvasi csapata

Haladó Kerékpárosbarát Munkahely – GALLICOOP a fenntartható jövőért