in ,

Békés Vármegyei pedagógiai-módszertani nap a GFE Gyakorlóintézményében…

„Egy férfi kérte a pszichiáter segítségét. Az meg is állapította, hogy a férfi munkafüggőségben szenved. Szegény egy másik állást is vállalt, hogy a kezelés költségeit kifizesse.” /A. de M./

2024. április 24-én az Energiaügyi Minisztérium támogatásával és az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központjának együttműködésével, a tavaszi Békés vármegyei pedagógiai napok keretében került megrendezésre a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóintézményében a környezetpedagógiát, tehetséggondozást és mozgáspedagógiát fókuszba állító szakmai nap.

A módszertani nap keretében közel száz Békés vármegyei pedagógus részvételével valósult meg az a horizontális tudásmegosztás, amely pedagógiai, pszichológiai és módszertani ismereteket és eljárásokat mutatott be a pedagógia gyakorlatában. Négy óvodai csoportban látogathattak foglalkozásokat a hospitálók, és két plenáris előadás szintézisében zárult a napi program. A fenntarthatóság pedagógiája bemutatók keretében: Csúszok, mászok, szaladok?? Találd ki, hogy ki vagyok! és A „Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok…!” címmel Palyafári Fruszina és Kézsmárki Irén – Inya szakvezető óvodapedagógusok Alma és Panda csoportos tevékenységirányításába tekinthettek be. „Csiga torna pindúr módra” mozgáspedagógiai bemutatót tartott a legkisebb gyakorlóovisokkal az intézmény saját mozgáspedagógiai programját felvillantva Benczéné Inhoff Ildikó szakvezető óvodapedagógus a Cseresznye csoportosokkal. Tehetséggondozás a gyakorlatban „Szervusz kedves barátom, gyere vélem táncba!” címmel Sulyan Eszter szakvezető óvodapedagógus Alma csoportos műhelyében kaptak módszertani betekintést a résztvevők. A bemutatókat workshopok kísérték, minden pedagógus látogató a tevékenységirányítások tervét kézhez kapva vett részt a szakmai elemzésben, áttekintve a pedagógiai folyamattervezés egyes lépéseit. A plenáris blokkban Bíró Gyula főigazgató, c.e.docens, a GFE PK Gyermeknevelési és Módszertani Tanszékének oktatója moderálása mellett két plenáris előadást hallgattak meg a résztvevők. Ezt megelőzően az intézmény vezetője összefoglalta a horizontális tudásmegosztás gyakorlatának a köznevelés rendszerében elfoglalt helyét és szerepét, megköszönve a Minisztérium és az Oktatási Hivatal aktivitását, támogatását, értő „ide-odafigyelését”, szakmai kooperációját, ami megteremti az egymástól tanulás lehetőségét, ezzel kiemelten támogatva nemcsak a köznevelés, de a felsőoktatás szakmai megújulását is. Don Bosco-t idézve: „Tudjatok hálásak lenni mindenkinek, aki jót tesz nektek!” – adta át a délelőtt „hőseinek” az intézmény ajándékát, és köszönte meg azt a gyermekközpontú, elkötelezett hivatástudatot, amit nemcsak a bemutató alkalmával láthattak a látogatók, de a mindennapok gyakorlóovi-sulijának is meghatározói.

Dr. Tallósi Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi területfelügyelője Víz-élet, vizek a Tiszántúli térségben régen és ma címmel tartott előadást, rávilágítva a teremtett világ szépségére, annak megőrzésének különleges feladatára.

Labanc Györgyi, a téma hazai elismert szakembere, a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi elnöke, pedagógiai szakértő Környezetpedagógia a gyakorlatban címmel tartott élvezetes és irányt mutató gyakorlatérzékeny előadást. Bíró Gyula zárszavában kitért arra a szarvasi környezetpedagógiai múltra és jelenre, amit a Gyakorlóintézmény Regionális Gyermekkert Oktatóközpont testesít meg, és olyan múltbeli nevek fémjelez, mint Mihály Istvánné dr., Dr. Hajzer Szerén, Szakács Mihályné dr., Kóczy Kálmánné, Montvajszkiné Bátor Anna, Huszár Istvánné, és a jelen kiváló szakvezető pedagógusai, vezetőtanárai, akik felhelyezték az ország környezetpedagógiai térképére a szarvasi pedagógusképzést, és pedagógiai gyakorlatot.

A konferenciát és módszertani szakmai napot szendvicsebéd és kötetlen szakmai beszélgetés zárta, ahogy elhangzott: „másik állást nem kell vállalni, a kezelés költségeit a „cég” viseli.” Köszönet a hivatás-függőknek…

Sz.Zs.

Bagosi Marianna (jobbról) bronzérmes a Sofia Openen

Bagosi Marianna bronzérmes a Sofia Openen

XI. Nemzetiségi Konferencia Szarvason