in ,

Szórakoztató hangnem, súlyos mondanivaló

Zacher Gábor tartott előadást Szarvason
Zacher Gábor tartott előadást Szarvason (Fotó: Tatai László)

Mentőorvos, oxyológus főorvos, egyetemi docens, mindezek mellett közvetlen, szókimondó, nem szépeleg, nincs tekintettel a rangokra és címekre, de ha minden kötél szakad standuposként is meg tudná keresni a kenyerét: Zacher Gábor tartott előadást Szarvason, a Cervinus Teátrum nagytermében április 30-án délután.

A meghívók nevében Kiss Attlia önkormányzati képviselő, az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke valamint Kovács Mátyás önkormányzati képviselő, a Szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke üdvözölte a közönséget, majd Zacher Gábor köszönte meg, hogy ennyien eljöttek. Kérte, hogy mindenki helyezkedjen el kényelmesen, mert nem lesz rövid a mondandója, de azért megnyugtatott mindenkit, hogy a meccsre – az este kilenckor kezdődő Bayern Munchen – Real Madrid BL-elődöntőre – mindenki hazaér, kivéve őt.

A „Mindennapi mérgeink” címet viselő előadása előtt leszögezte, hogy amit látunk és hallunk, az mind az ő véleménye, amit soha nem akart és most sem akar senkire ráéerőltetni. A Zacher Gábort jól ismerők (valószínűleg ők voltak többségben a teremben) és olvasók, munkásságát követők a jól ismert előadást kapták. Az „újoncok”-nak feltehetően nagyobb élmény volt a jól felépített és profin előadott mondandó. A hangnem szórakoztató, úgyszólván vicces volt, a mondanivaló azonban súlyos. Zacher Gábor szembesítette a közönséget, mi mindennel mérgezzük magunkat mindennapjainkban, hogyan leszünk függők, mi mindennel stresszeljük saját szervezetünket.

Hogy mi a sokkoló valóságra a megfelelő válasz? Általános recept persze erre sincs, de aki végighallgatta a nemzet toxikológusának szarvasi előadását, az bizonyára közelebb került egy-két jó válaszhoz. Aki pedig további információkat szeretne a témáról, annak ajánlani tudom Zacher Gábor könyveit: A Zacher 1.0: Mindennapi mérgeink; A Zacher 2.0: Mindennapi függőségeink.

Tatai László

A 25 kilométeres táv rajtja az Országos Vízitúra Bajnokság 2024-es szarvasi nyitófordulójában május 4-én.

Szarvason nyitott az Országos Vízitúra Bajnokság

Balázs Gergely, Hajduch Nándor, Sükösd Attila edző és Szpin Mihály.

MEFOB-on a szarvasi birkózók