in

Szentandrások találkozója Szentandráson

Szentandrások delegációi a 26. Szentandrások találkozóján.
Szentandrások delegációi a 26. Szentandrások találkozóján. (Fotó: Babák Zoltán)

Pénteken és szombaton zajlott a Szentandrások 26. találkozója. Az eseménysorozat Körös Művelődési Házban péntek délután rendezett megnyitóján, az ünnepi testület ülés kezdetén Sinka Imre polgármester köszöntötte az ország szentandrásainak küldöttségeit. A békési településre eljött a másik öt határon inneni Szentandrás, Hernádszentandrás, Jászszentandrás, Nemesszentandrás, Rábaszentandrás és Tornaszentandás delegációja.

A Kárpát-medencében 14 Szentandrás nevű település található: Romániában Biharszentandrás, Hunyadszentandrás, Mezőszentandrás, Temesszentandrás, Sajószentandrás, Szlovákiában Garamszentandrás, Lipótszentandrás és Ausztriában Mosonszentandrás. A bővítés tekintetében már történtek lépések, hogy a Szentandrások találkozója Kárpát-medenceivé bővüljön.

Az 1996-tól minden év májusában vagy júniusában valamelyik Szentandrás látja vendégül testvértelepüléseit. Kimaradt az 1999-es találkozó, majd a pandémia szakította meg újabb két évre a sorozatot, így nyolc év után került ismét Békésszentandrásra a sor. “Önkormányzatiság szempontjából nagyon kemény időszak van most mögöttünk, hiszen választási időszak sohasem egyszerű”, mondta Sinka Imre majd hozzátette, testületileg úgy döntöttek, hogy nem szakítják meg a hagyományt, májusban tartják meg a találkozót.

Reményét fejezte ki, hogy jó híreket fognak megosztani egymással a közös ünnepi testületi ülésen. Arra kérte a szentandrási delegációkat, hogy elsőként azt beszéljék át, mi is történ az egy évvel ezelőtti jászszentandrási találkozó óta.

Ahogy haladtak a települések a sorban, kiderült, hogy nincs két hasonló Szentandrás. Az egyik néhány száz fős, a másik tízszer akkora, az egyik a születésszámok csökkenésével küzd, a másik vezetője örömmel számolt be arról, hogy telik a falu fiatalokkal, az egyik polgármesternek nem lesz kihívója, míg a másik nem is indul az idei önkormányzati választáson.

A két nap sűrű közös programokkal telt. Az ünnepi testületi ülést követően egyből a Tessedik Táncegyüttes tagjai léptek fel.

Volt dolga Köteles Attilának az OMTK ULE 1913 elleni mérkőzésen.

Ki-ki rangadón 3 pontot tartott itthon a Szarvasi FC 1905

Az U20-as országos bajnokságon és a Kiskun Kupán birkóztak