in ,

Elek apó meséi: Székelyföldi legendák nyomában

A Határtalanul program keretében 2024. május 13-án reggel elindultunk, hogy a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola diákjaival 5 csodálatos napot töltsünk Erdélyben.

Mindjárt az első napon rövid fotószünettel köszöntöttük Erdélyt a Királyhágón. A kalotaszegi Körösfő volt utunk következő állomása.

Második nap felkerestük Gyergyószentmiklóson Gáll Erzsébetet, aki a saját kertjében termett gyümölcseit dolgozza fel szörppé, lekvárrá és kompóttá. Ezeket a finomságokat meg is kóstoltuk. Orotván a Csibi-Halas gyógynövénykertbe látogattunk el. A program során tea- és fűszerkóstoló volt, azután megnéztük a háztáji, valamint az erdei gyógynövénykerteket.

Ezt követően Gyergyószentmiklóson sétáltunk, ahol megcsodáltuk a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomot. Ezután a Békás-szorosba vezetett utunk. A sétánk után a Gyilkos-tónál nézelődtünk.

Harmadik nap bepakoltunk a buszba és elindultunk Csíksomlyóra. Itt felkerestük a csíksomlyói kegytemplomot és a fából készült Mária szobor elé járultunk. Ezen a napon lehetőségünk volt a Keresztút 14 stációját megcsodálni.

Innen a Szent Anna – tóhoz kirándultunk, ezután áttértünk a Mohos-tőzegláp területére, ahol megtudtuk, hogyan alakult ki a két krátertó és megismerkedünk a különleges és ritka növényvilágával.

Ezután egy gyalogtúra következett. A Büdös-barlang felé vettük irányunkat.

A negyedik nap Csernátonban ellátogattunk a Végh Antal Általános Iskolába, ahol bemutattuk egymásnak iskolánkat, iskolánk névadóját, településeinket és azok neves magyar szülötteit.
Ezután ellátogatunk a nagy mesemondó, Benedek Elek lakóházába, amely napjainkban emlékházként működik.

Délután Szentegyházán a kürtőskalács sütés fortélyairól tanultunk, majd finom, frissen sütött kürtőskalácsainkat vettük át.

További programunk városnézéssel folytatódott Székelyudvarhelyen. Láttuk a Vasszékelyt, Orbán Balázs síremlékét, a turulmadaras millenniumi emlékművet és a Nemzeti szoborparkot.

Estefelé Farkaslakán Tamási Áron sírját koszorúztuk meg a legnagyobb székely népi íróra emlékeztünk. Utána megtekintettük Erdély első Trianon-emlékművét.

Az utolsó nap bepakoltunk a buszba, megreggeliztünk és elindultunk hazafelé. Utunk során Korondra utaztunk, ahol elsőként meglátogattunk egy hagyományos módon dolgozó sóvágó műhelyt, ahol megismerhettük a parajdi só felhasználásának módjait, megnézhettük hogyan készül egy sólámpa, és lehetőségünk volt vásárolni igazi parajdi sóból készült termékeket.

Szovátán Európa legnagyobb heliotermikus tava, a különleges sós Medve-tó körül tettünk sétát. A tanösvényen megvizsgálhattuk a Mogyorós-, Vörös-, illetve Zöld – tavakat. A Vörös-tó után a tanösvényen tovább haladva, az erdő alatt egy Sóhegyet láthattunk.

Ezek után elbúcsúztunk idegenvezetőnktől, aki kirándulásunk során nagyon sok érdekes információval színesítette ittlétünket.

A kora esti órákban a Királyhágón búcsúztunk Erdélytől.

Köszönjük a lehetőséget!

Lestyan Katalin kísérő pedagógus

A beálló posztján játszó Hajdu Andreának bőven volt része pankrációban a szezon folyamán.

Küzdelmes fordulókkal zárult a női kézilabda-bajnokság

Gajdos Attila független polgármesterjelölt sajtótájékoztatója.

Kritikus hangon