in

A magyar hősökre emlékeztek Csabacsűdön

A magyar hősökre emlékeztek Csabacsűdön.
A magyar hősökre emlékeztek Csabacsűdön. (Fotó: Tatai László)

Május 26-án délelőtt Csabacsűdön is megemlékeztek a Magyar Hősök Napjáról. A Községháza melletti parkban, az árnyat adó fák alatt madárdaltól kísérve hangzott el a Himnusz, majd Molnár József Csabacsűd polgármestere emlékezett és emlékeztetett. Egészen az Árpád-korig tekintett vissza a történelemben, hogy felidézze mindazok emlékét, akik hazájukért, Magyarországért áldozták a legdrágábbat: életüket. Amint a polgármester mondta, történelmünk bővelkedett azon alkalmakban, amikor hőssé lehetett válni, a tatárjárás idején a Hunyadiak korában, a török hódoltság másfél évszázada során, vagy akár az újkorban, a mai Csabacsűd 1924-es megalakulása óta a II. világháborúban, az 56-os forradalomban. A II. világháború csabacsűdi hősi halottjairól név szerint is megemlékezett, majd azzal fejezte be beszédét, hogy valamennyi magyar hősnek az emlékét őrizzük meg, abban a reményben, hogy soha többé ne legyen háború, ne kelljen senkinek hőssé válni.

A Csabacsűdi Hagyományőrző és Népdalkör férfi tagjai ezt követően katonadalokkal emlékeztek, majd Magyar Paulik Enikő evangélikus lelkész szolgálata tette teljessé a megemlékezést.

A II. világháborús emlékmű kopjafájánál Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat, a Trefort Ágoston Általános Iskola, az Evangélikus Egyházközség és a Fidesz helyi szervezetének képviselői helyeztek el koszorút.

Tatai László

Gajdos Attila független polgármesterjelölt sajtótájékoztatója.

Kritikus hangon

Kollár Betti és házigazdája, Lestyan-Goda Sára.

A Gyakorlóintézmény vendége volt Kollár Betti írónő…