in ,

Ön engedné, hogy Donald Trump 2024-ben elinduljon az elnökválasztáson?

Zajlik a Donald Trump ellen indított második impeachment. Trumpnál ugyan már nem áll fent, de ez az az eljárás, amivel el lehet mozdítani az amerikai elnököt a hivatalából.

Az első ellene indított impeachment oka az volt, hogy Trump az ukrán elnököt arra kérte, hogy segítsen ellenfele, Joe Biden lejáratásában. A telefonbeszélgetés kiszivárgott. A dologból nem lett semmi.

A másodikban Trumpnak a január 6-i a Capitoliumnál történt erőszakos cselekmények kirobbantásában játszott szerepét vizsgálják.

Impeachmentből Tump előtt kettőt tartanak számon. Egyet még 1868-ból, a másodikat Bill Clinton jegyzi. Nixonnak is kinézett egy, de neki nem a slicce, hanem a Watergate-botrány miatt, de ő időben lemondott, átadta alelnökének, Fordnak a hatalmat, aki cserébe kegyelmet adott neki. Erre mondják azt, tudni kell időben kiszállni.

A tétje az egész hercehurcának azon van, hogy Trump jelöltethesse-e még valaha elnökké magát. Ez pedig egy második szavazáson dőlhet e. Míg első eljárásnál kétharmad, a második szavazásnál már csak a jelenlevők egyszerű többsége kell, hogy Trump 2024-es újraindulási álmait szertefoszlassák. És erre azért a republikánusok között is van igény.

Azon megy most a két fél jogászainak gépészkedése, hogy ha az első – kétharmados – vád nem megy át a szenátuson, van-e alapja a második szavazásnak.

Az impeachment eljárás nem egyszerű, de a kérdésünket igyekszünk a lehető legegyszerűbben feltenni.

Ha ön egyike lenne a szenátus tagjainak, ön hagyná, hogy Donald Trump 2024-ben ismét elinduljon az elnökválasztáson?

  • Ön engedné, hogy Donald Trump 2024-ben elinduljon az elnökválasztáson?

    • Igen
    • Nem

Szarvason és Algyőn játszottunk a hétvégén

Izgalmasan kezdődött az év Csabacsűdön