in

Mi lesz veled, Chován?

Egy nem túl régen napvilágot látott tervezet szerint kétmilliárddal csökkentenék a művészeteket oktató iskolák támogatási keretét. A Chován Kálmán Művészeti Alapiskola révén érintett városunk is. Mit jelent ez a kétmilliárd szarvasira fordítva? Jelenleg egy gyerek zenei képzésének éves költsége 240 ezer forint, a csoportos képzésben résztvevők, mint pl. kerámia, dráma oktatása mintegy 110 ezerbe. Ennek 5-10%-át a szülő fizeti. Ez félévente 6 ezer forint. Az állami támogatás megvonása azt jelenti, hogy a 240 ezernek kb. a 30%-át, kb. 70 ezer forintnyit a szülőnek kell viselni, ami félévente 35 ezer forint lenne. Az még nem világos, hogy az elvonás csak az állami támogatásokat, vagy az iskola fenntartásában legalább ekkora szerepet játszó pályázati pénzekre is kiterjed-e majd. Egyes források szerint igen, sőt, a pályázható összeget is csak a hátrányos helyzetű diákok oktatására lehet majd fordítani. Ez azt jelenti, hogy a bérből és fizetésből, nem pedig segélyből élő vasiparis szülők, akik a középosztályt képviselik, kezdhetnek feszíteni a költségvetésükön, hogy – szerencsés esetben csak egy – gyermekük művészeti oktatására keretet találjanak. Akit megvert a sors, és muzikális a család – na, azok bajban lesznek, ha a muzikalitás mellé több gyerek is társul!

Mi a helyzet a Chovánban? Van 500 hallgatója. Ebből az 500-ból 110 gyermekvédelmi támogatott, vagy SNI-s diák, azaz tőlük nem lehet díjat szedni.
Mi lehet a célja a tervezetnek? Miután az alapoktatás már sikerült liberáliséknak tönkretenni, csak úgy mint az idióta bolognai rendszerrel a felsőoktatást is, most eljött az idő, hogy elérjük az amerikai átlagot zenei kultúrában is.
Mit fognak elérni ezzel a változtatással? Azt, hogy csak a gyermekvédelmi támogatottak, ill. az átlagnál jobban kereső középosztálybeliek fogják tudni zenei oktatásban részesíttetni a gyerekeiket, valamint a chovános tanárok egyharmada munkanélküli lesz.
A remény hal meg utoljára, talán mégsincs akkora egyetértés a tervezet mögött, állítólag az Oktatási Bizottságban nem írták alá az előterjesztést, csakúgy, mint Földesi Zoltán országgyűlési képviselő sem.

A képek az júniusi évzárón készültek. Reméljük, nem az utolsó előttin!

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Művészetek udvara a Gyakorlóban

A meccs a második félidőben kezdődött