in

Két karate VB arany Egerből

Melis Erik

Ismét világversenyen indultak a szarvasi karatésok, a hétvégén Egerben rendezték meg a 17. SKDUN (Shotokan Karate Do of United Nations)  szövetség világbajnokságát, ahol 45 ország több mint ezer karatésa adott találkozót egymásnak. Júliusban, mit arról már korábban értesültek a szarvasiak Athénben is versenyeztek, akkor az SKIF (Shotokan Karate Do International Federation) bajnokságán. A karatéban ugyanis a bokszhoz vagy a teniszhez hasonlóan több nagy világszervezet létezik, amelyek önálló versenyeket rendeznek. Tekintettel arra, hogy a rendező ország, Magyarország volt és az SKDUN hosszabb ideje együttműködik a magyar SKI szövetséggel a két szervezet vezetője, Juhász Ferenc és Lovász György megállapodott abban, hogy a magyar válogatottat az SKI csapata is erősíti. Így kapott lehetőséget az indulásra a Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület négy sportolója Borzi Balázs, Laurinecz Zsolt, Lovász Gergely és Melis Erik.

 

Az első versenynapon először Lovász Gergely lépett tatamira az első fordulón sikerrel jutott túl 1:0 gyözelemmel, sajnos a másodikban már 2:1 arányú vereséget szenvedett és így a legjobb nyolcban fejezte be a versenyt. Hasonló eredménnyel zárta a versenyt korcsoportjában Borzi Balázs is, aki szintén sikerrel teljesített két fordulót magabiztosan 2:0 eredményekkel, sajnos a négyes döntőbe jutásért szoros mérkőzésen ugyan, de 2:1 vereséget szenvedett.

Melis ErikA vasárnapi nap viszont egyértelműen a szarvasi karatésok napja volt. Először Melis Erik lépett tatamira, az első fordulón egy sima 2:0 eredménnyel jutott túl és a következő mérkőzése sem tartott tovább egy percnél, ugyanis egy ippon értékű fejrúgással be is fejezte a mérkőzést.  A harmadik fordulóban egy litván ellenféllel nagyon szoros mérkőzést vívott, végül két szép fejre kivitelezett ütéssel ezt a mérkőzést is megnyerte. Ezután már a döntőbe jutás volt a tét, de Erik továbbra is nagyon fegyelmezetten küzdött és ismét két szép ütéssel szerezte meg a győzelmet. A döntőben egy ukrán ellenfél várta, aki kb. egy fejjel magasabb volt Eriknél de már ez sem lehetett akadály az aranyérem megszerzésében, ügyes taktikával 2:1 arányban megnyerte a mérkőzést és a versenyt. A szarvasi karate klub első vb aranyát könyvelhette el ezzel az eredménnyel.

Kicsivel később Laurinecz Zsolt versenyszáma indult el, ami szintén meglepetést tartogatott.  Az első mérkőzésen egy magyar ellenféllel szemben sikerült 2:0 eredménnyel továbbjutnia, majd egy román ellenféllel következett, akit szinte vesztett állásból sikerült 2:1 arányban legyőznie. Laurinecz ZsoltEzzel a győzelemmel már szabad volt az út az elődöntőbe, ennek ellenére Zsolti szokásos nyugodt stílusában szinte minden izgalom nélkül lépett ismét a küzdőtérre és ismét két szép és eredményes kontratámadással ezt a mérkőzést is megnyerte. Ezután már csak az volt a kérdés ezüst vagy arany éremmel gazdagodik a szarvasi klub gyűjteménye. A döntő mérkőzésen egy elég agresszíven támadó ellenfél ellen kellett hoznia a meccset a szarvasiak versenyzőjének, de remek taktikával sikerült megnyerni a bajnoki címet.

Összességében a magyar SKI csapat három arany, egy ezüst és négy bronz érmet szerzett ezen a versenyen. A versenyzők felkészítésében a Ruzsinszki György, Lovász György és Lipták Tibor vett részt

A Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület továbbra is várja a karate iránt érdeklődők jelentkezését soraiba, részletes információ hétfői napokon 18 órától a Vajda Péter Művelődési Házban a klub edzésein.

A klub működését a Lau-Federn Kft, az Aranyszarvas Aparmanház, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt, a Worktrans Kft, a Szarvasi Mozzarella Kft, a Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet, a Hot Ball Squash Club és Szarvas Város Önkormányzata támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Mácsár Dorina EB ezüstérmes!

Bringára, Szarvas!