in

A nyugdíj nem könyöradomány

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Államtitkára, az Idősügyi Tanács titkára egy nyugdíjas fórum keretében volt a szocialisták és Földesi Zoltán képviselő vendége a szocialista fellegvárban, a Vasipari ebédlőjében szerda délután. Sokkoló adatokkal kezdte mondanivalóját a mintegy 100 érdeklődő nyugdíjas előtt. Azzal nem döbbentett meg senkit, hogy 3 millió nyugdíjas országa vagyunk, de azzal már igen, hogy 806 ezer rokkantnyugdíjasunk van. Összehasonlításul a 6 milliós Szlovákiát említette, ahol csak 39 ezer a számuk. Magyarországon a minél nagyobb rokkantsági százalék elérése a cél ahelyett, hogy a megmaradt munkaképesség előnyeit kihasználnák az emberek, mondta Kórózs Lajos. Azt is elképesztőnek és igazságtalannak érezte, hogy 20 év munkaviszony után életerős fiatalemberek nyugdíjba mennek, de ezzel nem változik meg semmi, ugyanott, ugyanazon a munkahelyen folytatják, ahol előző nap abbahagyták, rosszabb esetben a „TESCO-ban biztonsági őrök lesznek”. Elmondta még, hogy 100 nyugdíjba vonulóból 91 hamarabb megy el, mint ahogy a rá érvényes korhatár engedné.

A megdöbbentő adatok után kivetítős prezentáció során felsorolta, hogy mit tettek a szocialisták a nyugdíjasokért az elmúlt nyolc évben. Szólt a 13. havi nyugdíjról, ami nem volt járulékfizetéssel alátámasztva, az egykori  háztartásbeli nők járulékainak visszásságairól, ill. az özvegyek járulékképzésének változásairól. Ahogy a diákon látszik, részletesen bemutatta a szocialista kormány eredményeit a FIDESZ-kormány örökségétől napjainkig, ill. felvázolta a FIDESZ jövőképét. Korózs Lajos, ahogy magáról elmondta, nagyon nőpárti, ennek ellenére nagyon elutasította a svéd modellt.

A tájékoztató zárásaként Földesi Zoltán saját szüleinek nyugdíjemelkedését hozta fel példának, akik most is a hallgatóság között foglaltak helyet. Az politikusokat a résztvevők kérdései és kérdésnek álcázott kiselőadásai követték.

Vélemény, hozzászólás?

Told a Májkot Szarvastól Tokajig

Kopogtató cédulák leadása – FIDESZ-KDNP