in

Mi a teendő közlekedési baleset bekövetkezése esetén?

Az utóbbi időszakban gyakran előfordul, hogy a közlekedési baleset okozója – amikor megtörténik a baleset – elmegy a helyszínről megállás és adatai hátrahagyása nélkül vagy azért, mert megijedt vagy hogy kibújjon a felelősségre vonás alól. 

Ha már bekövetkezett a baleset az elsődleges teendő az, hogy  a balesettel érintett személy  köteles megállni a baleset helyszínén és tájékozódnia kell arról, hogy valaki megsérült-e, ha megsérült segítséget kell nyújtani, vagy mentőt hívni.

1. Ha  a baleset során személyi sérülés történt a balesetről a rendőrhatóságot haladéktalanul értesíteni kell és lehetőség szerint gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről, a helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni. 

2. Ha személyi sérülés nem történt és mindkét fél rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással, akkor az európai kék-sárga színű baleset bejelentőlapot kell ki tölteni, az esetet biztosítójának jelenteni kell és ezzel megindítható a kárrendezés.

2.1 Amennyiben nem tudnak megegyezni a felelősség kérdésében és valamelyik érdekelt rendőri intézkedést kér,  akkor  a rendőrhatóságot haladéktalanul értesíteni kell és a balesettel érintett járművek vezetőinek  a rendőri intézkedést meg kell várniuk. Minden esetben kérjék el a másik fél adatait, elérhetőségét biztosítójának nevét a további ügyintézés megkönnyítése céljából.

2.2 Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, akkor  a  károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni és az esetet biztosítójának jelenteni.       

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Botrányos pontszerzés

Karate házibajnokság – tavaszi forduló