in

1920. jún. 4.

1918-ban ért véget az első világháború, ahogy akkor nevezték: a nagy háború. A vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, az októberben kirobbanó őszirózsás forradalom eltörölte a királyság államformát. Majd következett a kommunista diktatúra dicsőséges százharminchárom napja, a román megszállás, végül Horthy Miklós, a Fővezér bevonulása Budapestre 1919 novemberében.

Két évvel a háború vége után összeültek a győztes hatalmak képviselői – ahogy Wass Albert nevezte őket: az Urak – és 1920. június 4.-én megszületett a Versailles melletti Trianonban az a békeszerződés, aminek köszönhetjük, hogy Magyarország elvesztette területének kétharmadát, és lakosságának több mint a fele (köztük 3,3 millió magyar anyanyelvű) került más országok zászlaja alá…

Forrás: Wikipédia

Idézet egy iskolai füzet hátlapjáról a húszas-harmincas évekből:

"1920. június 4. Ezen a napon mondották ki a francia Trianonban, a versaillesi park  csodaszép palotájában a magyar nemzet halálos ítéletét a győztes hatalmak, amelyet tizennyolc különböző nemzet fiai írtak alá, azok, melyek a győztesekkel szövetségben állottak. Ezen a napon meg lőn pecsételve az ezeréves Magyarhaza sorsa – de ezen a napon egyszersmind égő üszköt dobtak bele az európai béke könnyen lobbanó irattárába! 

A felelősség azoknak a népeknek a lelkiismeretét terheli, kiknek fiai ezt a borzalmas katasztrófát felidézték!"

Vélemény, hozzászólás?

Naplemente szivárvánnyal

Csíksomlyó üzenete