in

„KÖLYÖK” Természetismereti tábor az Arborétumban

100923tabor

100923taborAugusztus 2-6-ig a Szarvasi Arborétum adott otthont a Vajda Péter Művelődési Központ által második alkalommal megrendezett Természetismereti tábornak.

A tábor programjában hétfőtől péntekig szűkebb és tágabb környezetünk természeti értékeivel, a környezetvédelemmel, a környezettudatos magatartással ismerkedtek a résztvevő iskolások. Előadások, interaktív játékok, rövidebb kerékpártúrák adták a heti programot témanapokra bontva.

Az első napon az Arborétummal ismerkedtek a diákok, növényeket ültettek és mulcsoztak. A következő napokban ellátogattak a HAKI-ba, ahol az intézet munkájával és a halakkal ismerkedtek, a KOMÉP Kft telepén a Hulladék-kert és a hulladékhasznosítás jelentőségéről tudtak meg számos információt, majd pedig a Szennyvíz tisztító telepen folyó munkát tanulmányozták az érdeklődő diákok.

A kirándulásokon szerzett ismereteket a táborhelyen csoportos és egyéni feladatok megoldása során összegezték. Sorjáztak a totók, kvízkérdések és feladatlapok, mégis minden diák szívesen törte a fejét a válaszokon, hiszen az értékelés során jutalom járt a helyes megoldásokért.

A táborhelyen lehetőség adódott arra is, hogy az MTTSZ Szabadidős és lövészklub segítségével íjászkodni, vagy gyógynövényismeret mellett teát főzni megtanuljanak a résztvevők.

Szinte minden gyermeket rabul ejt az ásványok világa. Akadt a résztvevők között több diák is, akik nem csupán lelkes ásványgyűjtők, de ismerik is az ásványok, kőzetek nevét, színét, tulajdonságait.

Az ANTSZ jóvoltából a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos ismeretek is eljutottak a táborjáró gyermekekhez: köszönjük a hasznos ismereteket és a remek társasjátékot, amely a délelőtti szakmai programot színesítette.

Mivel az egy heti program ismeretszerzésben igen gazdagnak bizonyult, a vakáció adta szabadidőben a gyermekek szívesen számháborúztak, bunkert építettek, de aki kedvet érzett, hulladék felhasználásával kézműveskedhetett, alkothatott. A tábor zárónapján pedig egy 9 állomásból álló csapatversenyre hívtuk a még mindig fáradhatatlan „kölyköket”, ahol az érzékszerveiket (szaglás, hallás, látás, tapintás, ízlelés) tettük próbára. A próba sikerrel zárult, így a táborzárón az elismerés sem maradt el.

Köszönjük a szakmai tevékenységben részt vevő segítők, előadók munkáját, valamint a táborozó szarvasi és vidéki gyermekek lelkes részvételét! Jövőre újabb ötletekkel várjuk őket!

Décsei Mónika

Vélemény, hozzászólás?

100922100eves

Hogy éljünk meg 100 évet?

100923mszp

MSZP-s jelzőrakéta Orbán Viktornak