in

Gárda-per – elnapolva

110111garda

110111gardaEgyesülési jog megsértésével vádolják László Attilát, aki az Új Magyar Gárda Békés megyei Gróf Tisza István századának kapitányaként állt Dr. Dani Dóra bírónő elé kedden délelőtt a Szarvasi Városi Bíróság épületének 8-as tárgyalójában. Történt ugyanis, hogy 2009. november 8-án a Ciprus Étterem előtti partszakaszon levő kopjafához 56-os megemlékezést hirdetett az Új Magyar Gárda, aminek végén rendőri igazoltatásokra került sor, és több rendben eljárás is indult az azon résztvevők ellen. Az ugyanakkor igazoltatott korábbi kapitány, Tóth Zoltán – civilben eladó – ellen már megszüntették az eljárást. László Attila egyébként kétkezi szakmunkás, CNC, azaz számjegy vezérlésű szerszámgépekkel dolgozik, családos ember, akinek a feleségével együtt van egy 8-9 milliót érő ingatlana, amit jelenleg 8,6 milliónyi hitel terhel, és ezt manapság havi 60-70 ezernyi részlettel kénytelen törleszteni. Ezek után bizonyára neki is lenne jobb dolga, mint bíróságra járni, csakúgy, mint a magyar bíróságoknak is biztosan lenne fontosabb ügyük.

A háromórás, Dr. Dani Dóra vezette tárgyaláson elsősorban arra keresték a választ, hogy az Új Magyar Gárda utódja vagy sem a korábban betiltott Magyar Gárdának. Ha bizonyosságot szereznek arról, hogy az utódja, akkor megáll a László Attila elleni, gyülekezési joggal való visszaélés gyanúja, ellenkező esetben nem. Nem irigyeltük a bírónőt, akinek el kell dönteni a kérdést, mert maga a per kívülálló számára kicsit érthetetlen és megfoghatatlan. Az ördög a részletekben rejlik. Az apró részletekben. Abból pedig van bőven.

Dr. Dani Dóra bírónő több vádlotthoz is feltett, az Új Magyar Gárda szervezeti formájára utaló kérdésére a vádlott és két beidézett tanú is azt vallotta, hogy az Új Magyar Gárda inkább baráti társaság, mint szervezet, felkiáltással alakult meg valamikor a régi Magyar Gárda megszüntetésének idején, és be sincs jegyezve sehol. A köszöntésük régi levente köszöntés, ahogy az egyik tanú a behívásakor köszöntötte is barátait, “adjon az Isten”, mire a többiek “szebb jövőt” felkiáltással fogadták azt. A bakancsot, fehér inget, fekete nadrágot és a fekete oroszlános mellényt pedig megszerették még a régi Gárda idején. Azt, hogy László Attilát kapitánynak nevezik, megszokás, végül is nem nevezhetik szupervájzornak, mondta az egyik tanú, aki civilben rokkantnyugdíjas, “elvégre csak magyarok vagyunk”, ami általános derültséget keltett a sajtón kívül fekete nadrágba, bakancsba, fehér ingbe és oroszlános mellénybe öltözött baráti társaság körében.

Az ítélethirdetéshez közeledve dr. Borbély Ágnes védő benyújtott egy dokumentumot egy ügyről, ami egy pesti bíróságnál hasonló ügyben indított eljárás egyelőre nem jogerős peren kívüli határozatával zárult, és amit mind a vád képviselője, Juhosné dr. Pleskó Ágnes ügyész, mind Dr. Dani Dóra tanulmányozásra bekért, ezért az ülést a Bírónő február 24-re napolta. Bár a magyar jog nem az angolszász precedens-követő rendszerre épül, azaz két bíró hasonló esetben hozhat két teljesen különböző ítéletet is, ennek ellenére biztosan adhat némi támpontot az ítélkezéshez az előző ügy.

Miről is szólhat ez az egész? A politikusoknak jól jött a régi Magyar Gárda hozta népszerűség. Sokan ennek köszönhetik, hogy jólfizetett parlamenti helyeken ülhetnek. Aztán a választások után elengedték a kezüket azoknak, akik besegítették őket a székbe. Elengedték a boltos, a CNC programozó, a rokkantnyugdíjas kezét, csak ők ezt nem mindannyian vették időben észre, vagy csak nem akarták elhinni, és még megszokásból oda aposztrofálják magukat, ahol a mellényt már zakóra cserélték. Nem maradt más nekik, csak az összetartozás érzése, na meg a havi részlet és a rezsi, esetleg ilyen esetekben a büntetés. Pedig valahova tartozás érzése kell mindenkinek. Van aki szerencsés, és golfklubban találja ezt meg, míg ezek az emberek legjobb esetben a füvet nyírják ugyanott. Az összetartozás érzése tartást adhat, mikor magára marad az ember, de ugyanakkor tényleges kétkezi segítséget is jelenthet. Lehet, hogy nem kellene elvenni tőlük ezeket! Vajon kireszelik-e annak a kapának az élét február 24-én, amivel a paraszt kikapálta a szomszéd haszonnövényeit, ahelyett, hogy a paraszt kezét törnénk el?

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

110110cipesz

Hétköznapi hősök

110112hcs

A betegtív válaszol