in

Tudomány fesztiválköntösben

110920leho

110920lehoTudomány és fesztivál – szeptember 23-án újra összekapcsolódik e két fogalom. Az idei Kutatók Éjszakája ismét lenyűgözően izgalmas, ingyenes programsorozattal várja a tudomány iránt érdeklődőket. Idén 26 városban 55 helyszínen zajlanak majd kísérletek, előadások, kiállítások, intézmény bejárások, workshopok. A szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetben újra számos program közül válogathatnak a látogató

A Kutatók Éjszakája programjain idén is felvillannak a különböző tudományágak érdekességei. A rendezvényen továbbra is ingyenes programokkal, érdekes, kipróbálható látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várjuk a nagyközönséget. A látogatók szeptember negyedik péntekén közvetlenül találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, megnézhetik találmányaikat, megismerhetik munkájukat különféle szórakoztató programjaink keretében.

A szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézetben több lelkes kutató készül a hagyományosan különleges éjszakára. Tavaly a legnagyobb érdeklődés többek között a dobóhálós halászatot, a halboncolást és a halkóstolót kísérte, a szervezők idén is sok látogatóra készülnek. Az idei programok közül kiemelkedik a Környezetanalitikai Központ bemutatója, amelynek keretében a látogatók betekintést nyerhetnek a környék egyik legjobban felszerelt szolgáltató laboratóriumának munkájába. Az akkreditált laboratórium víz, növény és talajminták vizsgálatára specializálódott. Új és különösen izgalmas programnak ígérkezik az Utazó kutatók – kutató utazók program is. Itt a nem mindennapi, Afrikában gyűjtött kutatói emlékek bemutatása mellett megízlelhetik az olyan különleges halételeket is, mint amilyen a harcsatatár. A legnagyobb látványosság tavaly egy kb. 18 kilógrammos lénai tok kifogása volt az intézet kísérleti halastavaiból. Bízva a halászszerencsében idén is több különleges tokfélét láthatnak a vendégek. De hogy ne legyen teljesen a szerencsére bízva a halak bemutatása ezért egy különleges akváriumi bemutató keretében is látható, sőt megérinthetőek lesznek a halak. A legkisebbeknek szól a kutatói alkotókuckó, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a környezetünkkel, a növényekkel. Igazi Szarvas környéki kuriózum a rizs termesztése, feldolgozása és kutatása, így ez a növény sem maradhat ki a programok sorából. A látogatók ezen felül részt vehetnek egy rövid kérdőív kitöltésében is, amelynek helyes megfejtői között a kutatók éjszakájához kapcsolódó ajándékokat sorsolunk ki a nap végén.  

Programok amiket nem hagyhatsz ki! Következzen néhány további érdekesség az éjszakára is nyitva tartó intézményünk programjaiból (részletesen: www.kutatokejszakaja.hu és www.haki.hu)

HAKI kísérleti halastavak

14:30-15:15 A dinoszauruszok kortársai

15:30-16:15 A dinoszauruszok kortársai

16:30-17:15 A dinoszauruszok kortársai

17:30-18:15 A dinoszauruszok kortársai

HAKI Könyvtár és konferenciaközpont

14:00-21:00 A halak belső titkai

14:00-21:00 Bemutatkozik a szarvasi HAKI

14:00-21:00 EU sarok

14:00-21:00 Halkaland

14:00-21:00 Kutatói alkotókuckó

14:00-19:00 Mondd meg, hol vagyok!

14:00-20:00 Retrómozi, avagy volt élet a digitális világ előtt is

14:00-21:00 Szemtől szemben egy rizsszemmel

15:00, 17:00 és 19:00 órától Utazó kutatók – kutató utazók

HAKI Környezetanalitikai Központ

14:00-21:00 Lángoló víz

HAKI Központi laboratórium

14:00-21:00 Sejtvadászat mikroszkóppal

„A Kutatók Éjszakája évek óta garancia a minőségi ismeretterjesztésre és szórakozásra. Kollégáinkkal őszről őszre a mi intézményünk is lelkesen részt vesz az eseményben, és városunkban sok látogató várja ezt az éjszakát. Külön örömünkre szolgál, hogy az elsődlegesen fiatalokat megcélzó rendezvényt egyre több felnőtt, sőt nagyszülő is meglátogatja ” – mondja Jancsó Mihály a HAKI-s programok egyik szervezője. „Nem kell előképzettség, elég a kíváncsiság: bárki felfedezheti, mit tartogat számára a HAKI-ban ez az izgalmas délután és este.” – teszi hozzá.

A fesztivál célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és bemutassa a kutató érdekes, izgalmas életét – ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

Várunk kicsiket és nagyokat egy izgalmas délután és este ígéretével és sok meglepetéssel! A programok alatt ingyenes buszjárat indul intézetünkbe a szarvasi Polgármesteri Hivatal elől 13.45, 14.45 és 15.45-kor. (Visszaindulás 17.45, 18.45 és 19.45-kor).

Vélemény, hozzászólás?

110920laczi

Nyárbúcsúztatás és őszköszöntés az Újtemplomban

110921kezilabda

Győzelemmel kezdtek a kézis lányok