in

A gőzhajók koráról

111114katolikus

111114katolikusÚjabb előadásra került sor, amivel a Szent Klára Római Katolikus Templom átadásának 200. évfordulójának tisztelegnek a szarvasi katolikusok. Seidl Ambrus plébános ezzel az előadással letette a mestervizsgát közönségszervezésből. Annyi hallgatót toborzott, hogy kevés volt az ülőhely a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében, még a cipész kiállításról felhozott cipész székekre is akadt ember, de ezúttal is elárulta a titkát. Most tudta, melyik iskolaigazgatónak kell felhívnia a figyelmét az előadásra, aki majd promótálja a diákok felé a programot.

Az előadást, ahogy az rendszerint történni szokott, zene kezdte. Iváncsó Viola zongorán és Iváncsó Vilmos trombitán játszott a nagyszámú nagyérdeműnek.

Az “1812 és kora” sorozatban ezúttal az akkori természettudományokba vezette be a hallgatóságot Prof. Dr. Náray-Szabó Gábor, a MTA könyvtárának igazgatója, akinek édesanyja jó 80 évvel ezelőtt a múzeum szomszédságába járt iskolába. Az előadótól megtudtuk, hogy a tudományok akkortájt kizárólag Európára szorítkoztak. Számtalan, hatalmas horderejű technikai találmány datálódik arra az időre, mint pl. a gőzgépek elterjedésével a vasúti közlekedés, ill. a gőzhajózás megjelente, amik lecsökkentették a távolságokat, katalizálva ezzel a tudományos és műszaki fejlődést.

A sorozat következő adására a menetrend szerint december második szombatján 10 órakor kerül sor. A következő előadáson pedagógiáról és iskolaügyről lesz szó Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora tolmácsolásában.

Vélemény, hozzászólás?

111112hunyadi

Gólzápor mesterötössel

111114fightclub

Kesztyűk újratöltve