in

Jön a Vénusz, megy a Vénusz

120605venusz

Holnap hajnalban átvonul a Vénusz a felkelő Nap előtt. Erről a természeti jelenségről tartott egy alapozó előadást Szklenár Tamás amatőr csillagász az érdeklődőknek pénteken délután. Ez lesz életünk utolsó ilyen jelensége, mert a legközelebb 105,5 év múlva kerül a Vénusz a Föld és a Nap közé, úgyhogy akit érdekel, most menjen aludni, de előtte feltétlen imádkozzon, hogy holnap legalább másfél órára eltűnjenek a felhők a keleti égboltról.

120605venusz

A Vénusz átvonulás bizonyos szabályosságot mutat, ami azt jelenti 8 és 121,5 évenként látható. A távcső feltalálása óta összesen hétszer következett be ez az egyébként nem feltűnő égi esemény. A holnapi napfelkelte 4.37 és 4.59 között fog megtörténni. Akkor már a Vénusz a Nap előtt lesz, és ettől mintegy másfél órán át a kilépő fázist figyelhetjük meg, de Szklenár Tamás szerint ez a legérdekesebb része az egész jelenségnek, amiből egyébként a távcsöves észlelés hajnalán a távolságokat is kiszámolták.

Az egész Vénusz-átvonulás mindösszesen egy ezred magnitúdónyi változást okoz a Nap fényében, azaz csak úgy véletlenül nem vesszük észre. Ezért fog jól jönni a szakértő vezetés, amit holnap reggel vehetünk igénybe a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének tagjai által itt.

Vélemény, hozzászólás?

120605trianon

Összetartozunk

120606_tomeg

Bűn(ös)tudat