in

Összetartozunk

120605trianon

120605trianonHivatalosan is megemlékeztünk a 92 évvel ezelőtt aláírt trianoni békediktátumról. A rendezvényt nagy média- és mérsékelt közérdeklődés kísérte. A program részeként a Történelmi Emlékút elejét jelző székelykapunál elültetésre került egy, a magyarság közös gyökereit jelentő almafa, amivel egyidőben a nemzeti összetartozás jegyében további almafákat ültettek a vajdasági Királyhalmán, az erdélyi Marosvásárhelyen, az kárpátaljai Kisszelmencen és ikerfalujában, a néhány méterre levő, felvidéki Nagyszelmencen, az ausztriai Őriszigeten, a horvátországi csúzán, a szlovéniai Szerdahelyen is.

A megemlékezésen felszólalt Blaskovits Péter, a Békés megyei Kormányhivatal főigazgatóját, Besenczy Zoltán alpolgármester is, akit még a királyi tévé is bevágott néhány másodperc erejéig (6:20 mp környékén látható). Őket a délvidéki Magyar Kanizsai Udvari Színház színművészei, Kálló Béla, Bicskei Flóra, Molnár Zoltán, majd az egyházak képviseletében Lázár Zsolt evangélikus és Pentaller Attila református lelkész szolgálata követte.

A koszorúk elhelyezése után került sor a fent említett almafaültetésre. A program ezzel nem ért még véget. A Víziszínpadon a Magyarkanizsai Udvari Színház előadásában az 1918 – Őszirózsák, Zuhanórepülés című zenés történelmi darabra várták a rendezők a szarvasiakat, de előtte dr. Varga István országgyűlési képviselő emlékezett a fájó trianoni sebre. Papírból kezdte, majd az a zsebébe került, és egy politikustól szokatlanul őszinte és hiteles, minden politikai felhang nélküli beszédet hallhattunk. Varga István felmenői is megszenvedték a példátlan országcsonkolást, nagyszülei hosszú ideig vagonokban laktak. Kevés ünnepi beszédnél szoktuk ajánlani az olvasóknak, hogy nézzék meg a tévében, de ezt érdemes lesz megtekinteni Körös TV műsorán.

Az akkori politikai elit nem tudta képviselni a magyar érdekeket, viszont akarva-akaratlanul mindig sikerült maradéktalanul kiszolgálni a másik oldalon állókét, ma meg néhány képviselő jódolgában nem tudja, mit csinál, kit képvisel az Európai Parlamentben mikor példátlan módon az ország ellen szavaz. A végén még örülhetünk, ha nem teljesedik be az a pofátlan román álom, hogy a határ a Tisza vonalnál húzódjon.

Vélemény, hozzászólás?

120604teszedd

Inkább ne dobd el!

120605venusz

Jön a Vénusz, megy a Vénusz