in

A természetfotózás szerelmese

121017veto

121017vetoDr. Vető István Szarvason érettségizett 1958-ban. A természet szeretete szűkebb szülőföldjén, a kondorosi határban már gyerekként átitatta. Iskolás korában sok idejét lekötötte a természet, a madarak csodálatos világa. Ez a vonzódás egész életében végigkísérte.

Az érettségit követően a Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára vették fel.

2005-ben ment nyugdíjba informatikai pályáról, villamosmérnökként. Ekkor nyílt lehetősége, hogy kapcsolatát a természettel hobbi természetfotósként egyre szorosabbra fűzze. Erről a kapcsolatról képei beszélnek.

– Szarvas környékének, a Körösök Vidékének csodálatos természeti adottságai, állatvilága, a szarvasi diákévek nosztalgiája, az ide kötő emberi kapcsolataim hozták úgy, hogy természetfotós túráim jelentős része a Körös- holtágakhoz, csatornákhoz és a kapcsolódó erdőségekbe vezet. A bemutatott képeim többsége is itt készült – mondta legutóbbi szarvasi útján, majd így folytatta:

– A természetfotózás (természetes környezetünk védelmével összekötve) többnyire társas, a felszerelést tekintve költséges tevékenység, sok gyakorlati tapasztalat és elméleti ismeretek kellenek az eredményességhez. A jó fotóstársak mindenben segítik egymást. Én Nagy Gy. György professzionális természetfotós barátomtól kaptam sok támogatást. (Nagy György honlapja) A természetfotózás – a terep, az időjárás viszontagságait tekintve, 10 kilogrammnyi felszerelés cipelésével – talán sport is. Fizikai megpróbáltatásaival, a természet nyugalma, szépsége, az állatvilág váratlan, érdekes, izgalmas történései által testileg, szellemileg kondicionál. Olyan ez mint a szerelem: akit egyszer megérint, örökre a hatása alá kerül – zárta a beszélgetést.

(Dr. Vető István honlapján további képei is megtekinthetők.)

Vélemény, hozzászólás?

polgaror121017

… és a siker folytatódott

121017csokitorna

Focitorna gyerekeknek Szentandráson