in

Szarvason a Leonardo da Vinci is segíti a szakképzést

121017leonardo

121017leonardoA Tempus Közalapítvány közreműködésével kiírt, az Egész életen át tartó tanulás program keretében futó Leonardo da Vinci mobilitási pályázatokban a Székely Mihály Intézmény már több ízben szerepelt sikeresen. 2010 óta 6 mobilitási pályázat keretében 48 tanulónak volt lehetősége külföldön szakmai gyakorlatot teljesíteni. Az iskola németországi és finnországi szakképzési központokkal kötött partneri szerződést, akikkel ez idő alatt jól működő szakmai és baráti kapcsolatot is sikerült kialakítani. Németországban, a chemnitz-i F+U Sachsen gGmbH –val három mobilitási projekt valósult meg, itt az építőiparban, faiparban, és a vendéglátás szakmacsoportban tanuló diákoknak van lehetőségük négyhetes szakmai gyakorlaton részt venni. A finnországi Mänttä város helyi szakképző iskolája, a Mänttä Regional Vocational Educational Centre tölti be a fogadó intézmény szerepét, a vendéglátást és a fodrász szakmát tanulóknak biztosít gyakorlati helyet.

De mit is takar a Leonardo da Vinci mobilitási program?

A Leonardo da Vinci programot az Európai Unió 1994-es tanácsi döntésével hozta létre azzal a céllal, hogy a szakképzés területén létrejövő nemzetközi együttműködéseket támogassa. Magyarország 1997. szeptember 1-jén kapcsolódott be a Leonardo programba, számos szakképzési szereplő számára lehetővé téve az Európán belüli szakmai tanulmányutakat, az oktatási rendszerekre, módszertanokra vonatkozó tapasztalatok cseréjét. A Leonardo da Vinci program egyik legnépszerűbb pályázati formája a mobilitás. A program támogatja a középfokú szakképzési oktatás és szakmai gyakorlatok minőségbeli növekedését és fejlődését, valamint ösztönzi a modern idegen nyelvek elsajátítását.

A Leonardo da Vinci projektek eredményei

Az eddigi mobilitási projektekben részt vevő tanulóknál egyértelműen megállapítható, hogy a többhetes külföldi gyakorlat alatt gyarapodik a szakmai tudásuk, kompetenciájuk. A tanulmányutak kiváló alkalmat biztosítanak külföldi munkatapasztalat megszerzésére, az angol és a német nyelv, valamint a szakmai szókincs gyakorlására és fejlesztésére. A projektekbe hétvégente be vannak illesztve a kulturális programok is, városnézés, múzeumlátogatás és számos sportrendezvény. Az eredmények között meg kell említeni a résztvevők személyiségének, szociális kompetenciájának fejlődését, az új feladat növeli határozottságukat, önállóságot és magabiztosságot tanulnak.

A szakmai gyakorlat végén minden tanuló oklevelet és Europass mobilitási igazolványt kap, amely dokumentálja a külföldön töltött idő tartalmát, és részletezi az elsajátított készségeket.

A Székely Mihály Intézmény Szakképző Iskola képzési programjában biztosítja diákjai számára a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségét, elő kívánja segíteni munkaerőpiacra kerülő fiatalok gyorsabb és könnyebb elhelyezkedését. A projektek eredményességét és népszerűségét jól tükrözi, hogy a tanulók szívesen vennének rész későbbiek során is hasonló gyakorlatokon.

Vélemény, hozzászólás?

121017csokitorna

Focitorna gyerekeknek Szentandráson

121018kezi

Nem voltak azonos súlycsoportban