Connect with us

Blog

Jadviga párnája

Ebben a felemás nyárban azért (újra) élednek a szerelmek, könnyebben lobbannak szerelemre a szívek. És különben is: mikor nem aktuális ez a téma? Megkerülhetetlen, kihagyhatatlan, egyszeri és megismételhetetlen, akárcsak a címben szereplő regény.

A filmet hamarabb láttam, és persze kritikák ide vagy oda nekem tetszett, mert én magam is így látom a szerelmet: ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretünk, annyiféle módon kapcsolódunk egymáshoz és válunk el egymástól. És vannak eltéphetetlen kötelékek, minden szenvedés és meg nem értés dacára.

Miért ajánlom ezt a könyvet? Mert ez egy háromszoros napló, vagyis a maga nemében különleges. A naplót Ondris kezdi esküvője előestéjén, napján; majd halála után Jadviga válaszolgat neki és végül gyermekük, Miso rendezi össze, és egészíti ki, fordítja és tolmácsolja, véleményezi és írja.

Azért is különleges, mert egy régiebbi kor nyelvezete újból belopja magát a szívünkbe és a fülünkbe, láthatjuk milyen finom lelkű ez a férfi és milyen bonyolult az életük az el nem mondott és ki nem mondott szavak, érzések miatt. És láthatjuk egy jelentős család szomorú hanyatlását, a méltatlan kor elzüllesztő hatását, a védtelenséget, kiszolgáltatottságot. Igen, azt hiszem, ha egyetlen szót kéne választanom a regény jellemzésére, akkor az a kiszolgáltatottság lenne.

A téma összetettsége és a regény bonyolultsága miatt elsősorban azoknak ajánlom, akik már rendelkeznek a szerelemben szerzett jó és rossz tapasztalatokkal egyaránt, és meg tudják állni, hogy ne ítélkezzenek.

Nóra

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Angyali üdvözlet

Blog

Miss Diva-t

Blog

Divat és stílus

Blog

A karácsony igazi íze

Blog

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect