in ,

Két hete városban ébrednek a kondorosiak

Dankó Béla, Kondoros polgármestere

Július 15-től városi rangot kapott Kondoros. Dankó Bélát, a település polgármesterét arról kérdeztük, milyen előnyökkel jár ez a lakosság számára.

– Milyen szempontokat tesznek mérlegre az illetékesek, amikor arról döntenek, hogy egy községnek megadják-e a városi rangot? Kondoros esetében mi volt az, ami sokat nyomott a latba?

– Megnézték például azt, milyen változások következtek be az infrastruktúra kiépítettségében és milyenek a szolgáltatások. Fontos szempont volt, mennyire polgárias a település, mennyire aktívak a civil szervezetek. Kondoroson igazán büszkék lehetünk a civilekre. S az is sokat nyomott a latba – bár számomra ez kicsit furcsa -, hogy mennyi műemlék és szobor van a közterületeken. Nos, mi az utóbbi években rengeteg fából faragott szoborral díszítettük a települést.

– Beszéljünk a dolog anyagi oldaláról. Mennyivel kapnak több állami normatívát a városok, mint a községek?

– Konkrét számokat most nem tudok mondani, de tény, hogy éves szinten jó néhány millióval magasabb a városi normatíva. A legfontosabb azonban az, hogy a városi címmel elismerték az elmúlt években végzett munkánkat. A civil szervezetek, az intézmények és Kondoros minden lakosa nagyon sokat dolgozott azért, hogy elnyerjük a városi rangot. Mindenkinek köszönöm ezt a munkát.

– Milyen fejlesztéseket szeretnének a közeljövőben – most már városként -, megvalósítani?

– Legfontosabb célunk, hogy a kondorosiak jól érezzék magukat a településen. Sok-sok tervünk van: szeretnénk minden földes utcát szilárd burkolattal ellátni, s régi tervünk az iskola épületének felújítása is. Hamarosan 100 százalékban kiépül a szennyvízhálózat és elkészül a korszerű technológiájú szennyvíztelep. Folyamatosan vásárolunk ingatlanokat, legutóbb például a polgármesteri hivatal melletti üzlethelyiséget vettük meg. Felújítjuk a ravatalozót, új játszótér épül, nemsokára elkezdjük a záportározó tó kotrását, később pedig sétány is épül a tó körül.

Vélemény, hozzászólás?

Szegény a csabacsűdi eklézsia

A turisták is begyújthatnak a szentandrási kemencébe