in ,

Egyre többen fejik a bádogteheneket

Tejvásárlás az automatából

Szarvason 2009. szeptemberében helyezte üzembe az első utcai tejautomatát a gyomaendrődi Gyoma Trade Kft. Az ötlet bevált, azóta más tehenészeti telepek automatái is megjelentek Szarvason és Békésszentandráson egyaránt. Mindkét településen egyre többen „fejik a bádogteheneket”.

– Sokkal jobb, ráadásul olcsóbb is ez a tej, mint a bolti. Mi csak ezt isszuk a párommal, hetente kétszer viszünk másfél litert. Most nyáron aludttejet is készítünk belőle. Én igazi bocitejen nőttem fel, így a bolti, vízízű tejet egyáltalán nem szeretem – mondta Bár Tünde, akivel a Vajda Péter és a Tessedik utca sarkán lévő automatánál beszélgettünk.

Ezt az automatát a Csipkársori Kft. üzemelteti. Egy kis tehenészetről van szó (30 tehén), amely Szarvas és Csabacsűd határán található. Tulajdonosa, Mucha Pál elmondta: fél évvel ezelőtt azért döntött a tejautomata vásárlása mellett, mert másképp nem tudta értékesíteni a fehér italt.

– Egy tejboltot működtetek Szarvason, de ott nem fogy el az egész mennyiség. Az indulás óta szépen emelkedik az automatából eladott tej mennyisége, ma már napi átlagban 70 liter. Rapszódikus a fogyasztás, észre lehet venni, mikor fogy el az emberek zsebéből a fizetés vagy a nyugdíj. Most az iskolakezdés miatt valószínűleg kevesebb pénzük lesz a vásárlóknak – mondta Mucha Pál.

A Vasút utcai tejautomatába (Debi bolt előtt) már négy éve a Gyoma Trade Kft. szállítja a tejet. A 320 tehénnel rendelkező gyomaendrődi vállalkozás ma már a megtermelt napi 6 ezer liter tejből több mint ezer litert a megye különböző településein elhelyezett tejautomatákon keresztül értékesít. Szarvason napi 100-150 litert adnak így el. A vásárlók – köztük Kohut Mihályné is – elégedettek a tej minőségével:

– Aludttejet, sőt még túrót is tudok belőle készíteni. A boltban vásárolt tej erre nem alkalmas, pedig sokkal drágább. Itt 160 forintért veszek egy litert, hetente legalább háromszor jövök. Ilyenkor nyáron még a tökfőzeléket is aludttejjel készítem, úgy nagyon finom – mondta Kohut Mihályné.

Békésszentandráson a három tejautomata egyikébe szintén gyomaendrődi tehenészetből, Ökrös Éva mezőgazdasági vállalkozótól szállítják a tejet.

– A visszajelzésekből tudjuk, hogy sokan még sajtot is készítenek ebből a tejből. Mi nem fölözzük le, így a zsírtartalma 3,5 – 4,0 százalék között, a fehérje-tartalma pedig 3,25-3,5 százalék között van – mondta Ökrös Éva. Hozzátette: a fogyasztásban gyakran tapasztalható ingadozás, most például a dinnyeszezon miatt vásárolnak kevesebbet az emberek. A nagyobb ünnepek idején viszont jóval nagyobb mennyiség fogy, mert sokan a sütemények készítéséhez is inkább a tartalmas házi tejet használják.

Vélemény, hozzászólás?

Hány méter a szeretet?

Ismét többen lettünk: eskütételek Szentandráson