in ,

Piaci körkép: az árusok szerint gyenge a szarvasi vásárlóerő

Piacon

A görögdinnye mellett nyári almákból és körtékből is egyre nagyobb a felhozatal a szarvasi piacon. Pénteken reggel görögdinnyét 90-100 forintért, sárgadinnyét 90-150 forintért kínáltak a zömében vidéki árusok. Megjelentek a különböző nyári almafajták, ezekből kilónként 100-200 forintért vásárolhattunk. Egyre több a körte is (200-250 forintért), a paprika ára 150 forintra, a paradicsomé 80-150 forintra csökkent. Őszibarackot 250-350 forint közötti áron láttunk. Burgonyát mérettől függően kilónként 70-120 forintért lehetett venni.

– Nagyon gyenge a szarvasi piac, két mázsánál nagyobb mennyiséggel nem nagyon érdemes ide jönni – mondta Hinkel Péterné, aki fiával együtt Szentesről érkezett. Fóliás paprika- és paradicsomtermesztéssel foglalkozik. A paprika kilóját ma 150 forintért árulta, de még így is csak 1-2 kilónként vitték az emberek.

– Kevés a pénz, ezért a vásárlók mindenből a legolcsóbbat keresik, a minőség már alig számít – mondta a szentesi asszony. Elárulta azt is, hogy Szarvas mellett Tiszakécskén és Budapesten, az újpalotai kispiacon értékesíti a zöldségeket. A fővárosban az itteninél jóval magasabb áron tud mindent eladni.

Találkoztunk ma reggel budapesti vásárlókkal is a szarvasi piacon. Vígh Hajnalka és Ferencz Klaudia a Körös-parton nyaralnak, egy hétvégi házat béreltek.

– Főzünk magunknak, ehhez vásároltunk alapanyagokat: gyümölcsöt, krumplit, paprikát, paradicsomot, csemegekukoricát – sorolta Hajnalka. Klaudia pedig hozzátette: imádják a szarvasi piacot, s legszívesebben az idős nénikéktől vásárolnak, akik nagyon kedvesek és szép az árujuk.

– Egyre többen árulunk görögdinnyét, a vevő viszont nem lett több, így egyre kevesebbet tudunk eladni – panaszolta Orvos Géza, aki kilónként 99 forintért kínálta a medgyesegyházi dinnyét. Más településekre is jár árusítani, s mint mondta, tapasztalatai szerint a szarvasi vevők nagyon megfontoltak, többször is körbejárják a piacot, hogy megtalálják a legolcsóbb árukat.

Az egyik asztalnál különös feliratra lettünk figyelmesek: az eladó arra hívta fel a figyelmet, hogy a körte, amit kínál, nem volt permetezve.

– Több oka is van annak, hogy nem permetezünk – mondta az orosházi Gagyi János, aki testvérével, Józseffel együtt árusította a Szentesen, saját kertészetükben megtermelt körtét. – Egyrészt nagyon drága a vegyszer, másrészt borzasztóan káros az egészségre. Úgy vesszük észre, a vásárlók örülnek annak, hogy nálunk olyan körtét vehetnek, ami nem volt permetezve. Virágokkal is foglalkozunk, de azok ára évek óta nem emelkedett, gyakorlatilag nem érdemes termeszteni.

Piaci körképünk végén egy fiatal hölggyel beszélgettünk, aki nem mindennapi áruval érkezett egyenesen Marosvásárhelyről. Erdei áfonyát árult, kilónként ezer forintért. A szép gyümölcsből (melyet sajnos fényképen nem tudtunk megörökíteni, mert a hölgy nem járult hozzá) kevesen vittek, így mint mondta, kár volt a hosszú utat megtennie.

Vélemény, hozzászólás?

Szaghatásoktól mentes lesz az új szennyvízkezelőnk

Költözés: kitágul a Benka-iskola élettere