Connect with us

Békésszentandrás

Bent kell-e lenni 16 óráig az iskolában?

A köznevelési törvény szeptember elsejei változása szerint az állami iskolába járó diákoknak 16 óráig az iskolában kell tartózkodni. A hiányzás pont olyan hiányzásnak számít majd, mintha a délelőtti tanóráról maradna távol a nebuló. Ha összejön a maximális keret, akkor ugyanolyan restrikciók jönnek, mint korábban, akár a családi pótlék megvonása is megtörténhet.

A délutáni foglalkozásokon való részvétel kötelme az államosított iskolákra vonatkozik. A KLIK alá a környéken csak a Chován, a csabacsűdi és a kondorosi általános iskola tartozik, a környék többi ilyen intézménye a kisebbségi önkormányzatok vagy az egyházak által fenntartott intézmény. Ezeknek az iskoláknak a fenntartója vagy a vezetése határozza meg, hogy mennyiben tér el az állami iránymutatástól.

Az egész napos iskola lehetetlen helyzetbe hozná a sportolókat, vagy nálunk a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola diákjainak délutáni órarendjét. A fenntartókhoz, ill. néhány iskola vezetéséhez intézett kérdésünk alapján kiderült, hogy senki sem akar kaszárnyát az iskolából, ill. senkinek nem célja tönkretenni a délutáni képzést és ezzel plusz értéket nyújtó foglalkoztatókat, egyesületeket, iskolákat.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy a szülő írásban benyújtott kérésére az iskola igazgatója felmentse a nebulót a délutáni irányított szabadidő alól. Felmentheti, de el is utasíthatja.

“Ha a szülő kérelmét az igazgató elutasítja, jogorvoslatért az igazgató feletteséhez, a tankerület vezetőjéhez lehet fordulni. Arról, hogy ki az illetékes, a KLIK honlapjáról lehet tájékozódni, a klik.gov.hu oldalon.

Fontos tudni, hogy ha a gyermeket nem mentette fel az igazgató az iskolában tartózkodás alól, ő mégis hazamegy, ugyanolyan hiányzásnak számít, mintha a délelőtti kötelező órákról hiányozna, tehát a szülő csak nagyon korlátozott mennyiségben igazolhatja, ha pedig nincs igazolás, a következmény ugyanúgy a családi pótlék megvonása, a jegyző felé való jelentés, sőt akár a gyermek védelembe vételét, extrém esetben pedig akár köznyelven szólva ‘intézetbe kerülését’ is eredményezheti.”, írja az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete honlapja.

Egészen extrém esetben “a szülők kérésére az iskolák kötelesek 16 óra helyett 17 óráig biztosítani a gyermekek felügyeletét. Azt is fontos tudni, azt nem írja viszont elő, hogy 8 órakor kell kezdődnie a tanításnak. A jogi környezet ugyanakkor támogatja azt is, hogy kötelező órák legyenek a délutáni órákban, így előfordulhat, hogy egyes iskolák a 13 és 16 óra közötti sávba fogja tolni a máshogyan csak fokozott balesetveszéllyel megszervezhető kötelező testnevelés órákat. Ezekről a szülő már nem is kérheti el a gyermeket, tehát a házi feladat elkészítése és minden iskolán kívüli, a gyermek által szabadon választott tevékenység az iskola utáni, esti órákra fog tolódni.”

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Madács Szabolcs és Novodomszky Éva (Fotó: Madács Szabolcs) Madács Szabolcs és Novodomszky Éva (Fotó: Madács Szabolcs)

Hajra fel! – a négy fal között

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Csak mementó maradt az arborétum kétszáz éves tölgyéből

Szarvas

Hartayt most sem hagyta el a humora

Irodalom

Seidl Ambrus (1956-2020) Seidl Ambrus (1956-2020)

Seidl Ambrus (1956-2020)

in memoriam

A rovatot támogatja:

Archívum

2013. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect