in ,

Műsoros tanyázás a csabacsűdi szlovákoknál

Hagyományőrző „vecerkát” (műsoros tanyázás, beszélgetés) szervezett a közelmúltban a Csabacsűdi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Csabacsűdi Szlovák Kör Egyesület.

Fehér Jánosné, a szlovák önkormányzat elnöke elmondta: valaha a tanyán élő szlovákok a betakarítás utáni őszi-téli időszakban gyakran jártak egymáshoz vecerkákra, azaz esti beszélgetésekre. Ilyenkor egy kis sütemény mellett kártyáztak, beszélgettek, a gyerekek pedig játszottak.

– Ezt a hagyományt szeretnénk mi is életben tartani azzal, hogy minden évben ilyen „műsoros tanyázásra” hívjuk meg a dél-alföldi, szlovákok lakta települések nemzetiségi önkormányzatait, kulturális csoportjait. Idén a műsort a helyi iskolások és óvodások mellett a mezőberényi és a telekgerendási pávakörök, az eleki néptáncosok és a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör tagjai szolgáltatták. Finom süteményeket készítettünk erre az alkalomra, s természetesen a végén a zene és a tánc sem maradt el, ehhez a csabacsűdi citerazenekar szolgáltatta a talpalávalót – avatott be a részletekbe Fehér Jánosné.

A szlovák önkormányzat elnökétől megtudtuk azt is, hogy legközelebbi programjuk november 30-án lesz. Ekkor Elekre, az ottani szlovákok hagyományőrző disznótorára utaznak.

A fotókat Fábri Melinda készítette.

Vélemény, hozzászólás?

Nem csak a szájukat, hanem a kezüket is használják – megalakult a Körös-Kondor Mentőcsoport

Szociális munkásokat köszöntöttek Szarvason